Patroana căminelor ilegale de la Păuleşti şi Ploieşti şi îngrijitoarea, puse în libertate

Patroana căminelor ilegale de la Păulești și Ploiești și îngrijitoarea care ar fi legat de pat două bătrâne, arestate preventiv pentru instigare la lipsire de libertate, respectiv lipsire de libertate, au fost puse în libertate de Tribunalul Prahova, având însă interdicție de părăsi țara.

25 dec. 2013, 15:36
Patroana căminelor ilegale de la Păuleşti şi Ploieşti şi îngrijitoarea, puse în libertate

Magistrații de la Tribunalul Prahova au admis recursul depus de patroana căminelor ilegale descoperite la Păulești și Ploiești, dispunând punerea în libertate a acesteia și a îngrijitoarei, cu interdicție de părăsi țara, potrivit Mediafax.

Astfel, sentința Tribunalului Prahova, pronunțată marți, dispune eliberarea imediată a Corneliei Zidaru, femeia care coordona activitatea căminelor de bătrâni ilegale și a îngrijitoarei Gabriela Ion.

CITEŞTE ŞI Cazul bătrânilor din căminele-lagăr. Vezi ce au descoperit legiştii

Cele două femei fuseseră reținute în 18 decembrie, iar o zi mai târziu Judecătoria Ploiești a emis pe numele lor mandate de arestare preventivă, pentru 29 de zile, decizia fiind atacată cu recurs.

Cornelia Zidaru, femeia care coordona căminele de bătrâni ilegale, este acuzată de instigare la lipsire de libertate, iar îngrijitoarea Gabriela Ion este acuzată de lipsire de libertate, anchetatorii stabilind că, timp de mai multe luni, îngrijitoarea, la îndemnul patroanei căminelor de bătrâni, a legat de pat în fiecare seară două bătrâne. Cele două au afirmat în fața procurorilor că au luat această măsură pentru a proteja viața bătrânelor, dar și viețile celorlalți rezidenți din căminul de la Păulești.

În 18 decembrie, poliţiștii din Prahova, însoțiți de comisari de la Protecția Consumatorilor și de reprezentanți ai Direcției de Sănătate Publică Prahova, au descins în două cămine de bătrâni care funcţionau ilegal în comuna Păulești și în municipiul Ploiești şi care erau conduse de Cornelia Zidaru.

În cele două cămine anchetatorii au găsit 34 de bătrâni, toţi bolnavi, ţinuţi în mizerie şi fără îngrijire medicală. Pentru fiecare bătrân femeia care patrona căminele ilegale percepea o taxă lunară cuprinsă între 1.000 şi 2.000 de lei, însă, după cum afirmă surse din rândul anchetatorilor, în unele cazuri ea accepta să îi cazeze pe vârstnici în căminele ilegale după ce încheia cu aceştia acte prin care, după decesul lor, devenea proprietara bunurilor deţinute de aceştia.