Patronii din turism trimit mesaje diferite Ministerului Educaţiei. Când va începe şcoala

Patronii din turism nu se înţeleg cu privire la data când le-ar conveni să înceapă anul şcolar 2019/2020. În timp ce unii solicită decalarea cu o săptămână, alţii cer Ministerului Educaţiei să respecte calendarul anunţat.

RomaniaTV.net
04 aug. 2019, 09:47
Patronii din turism trimit mesaje diferite Ministerului Educaţiei. Când va începe şcoala

În urmă cu cinci zile, premierul Viorica Dăncilă cerea ministrului Educaţiei să ia în considerare decalarea datei la care va începe anul şcolar 2019/2020. Premierul sugera ca dată de începere a şcolii 16 septembrie, cu o săptămână mai târziu decât data fixată de Ministerul educaţiei.

„Federaţia Elevilor din România (FER) condamnă solicitarea făcută de prim-ministrul României, de a decala începerea şcolii până pe 16 septembrie, ca un sacrificiu în favoarea firmelor de turism, în ciuda faptului că începutul anului şcolar a fost fixat prin ordin de ministru ca fiind 9 septembrie. Considerăm această propunere ca fiind una absurdă şi lansată cu total dezinteres faţă de elevii din întreaga ţară”, declară elevii.

Imediat după solicitarea premierului, Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a solicitat modificarea datei de începere şi a viitorului an şcolar, 2020/2021, în sensul ca acesta să aibă ca primă zi de şcoală data de 14 septembrie.

„În fiecare an, începând cu luna august, deţinătorii de structuri de cazare din România pregătesc următorul sezon turistic. Un element important care determină cererea de servicii turistice este structura anului şcolar deoarece majoritatea celor care îşi petrec concediile în ţară au copii, dintre care cel puţin un copil este cuprins într-o formă de învăţământ”, arată FPTR într-un comunicat.

Doar că opinia celor din Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc nu este împărtăşită de toţi actorii din turism. Astfel, membrii Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR) au declarat că nu sunt de acord cu decalarea cu o săptămână a vacanţei de vară a elevilor.

„FIHR cere Guvernului să nu modifice structura anului şcolar 2019/2020. Am luat act cu surpindere de propunerea lansată zilele trecute de unul dintre patronatele din turism, cu activitate mai intensă pe litoralul românesc, şi pusă în dezbatere de Guvernul României, de prelungire a vacanţei de vară a elevilor până pe data de 16 septembrie, cu scopul de extinderii sezonului de vacanţe”, spun cei din Industria Hotelieră.

FIHR prezintă şi câteva motive care stau la baza deciziei de a nu susţine decalarea datei de 9 septembrie pentru începerea anului şcolar:

acordarea unei săptămâni de vacanţă în plus în septembrie 2019 înseamnă o săptămână de vacanţă în minus în 2020; săptămâna de vacanţă vândută în iunie 2020 aduce beneficii mai mari decât eventualele rezervări care se vor face pentru săptămâna 9-16 septembrie 2019

în iunie 2020 România este gazda unor meciuri din cadrul Campionatului European de Fotbal; primul meci va avea loc pe 14 iunie şi este absolut firesc ca pentru fluidizarea traficului să fie o perioadă de vacanţă; în ţară sunt aşteptaţi aproximativ 130.000 de turişti străini la cele 4 meciuri ce se vor desfăşura aici

suntem datori să nu venim cu astfel de propuneri intempestive, izvorâte din păreri subiective, fără să aibă la bază un studiu de impact

în afara turismului estival există şi alte forme de tursim care au nevoie de predictibilitate şi susţinere.

Sursa: adevarul.ro