Patronul abatorului din Germania la care lucrează sute de români cere ajutorul Guvernului pentru a plăti muncitorii aflaţi în carantină

Cu o avere estimată la aproape 2 miliarde de euro, Clemens Toennies, magnatul care deţine abatorul unde peste 1.000 de români s-au infectat cu noul coronavirus, cere ajutorul Guvernului german pentru a plăti muncitorii aflaţi în carantină. Gestul omului de afaceri a stârnit critici din partea politicienilor.

RomaniaTV.net
13 iul. 2020, 06:00
Patronul abatorului din Germania la care lucrează sute de români cere ajutorul Guvernului pentru a plăti muncitorii aflaţi în carantină

Nu mai puţin de 1.500 de muncitori s-au infectat cu COVID-19 la abatorul Toennies din oraşul Guetersloh, situat în vestul Germaniei. Autorităţile locale au impus impună restricţii, iar 600.000 de oameni au fost nevoiţi să stea în izolare timp de două săptămâni, transmite agenţia Reuters, citată de News.ro.

Cazul a generat o dezbatere la nivelul întregii ţări cu privire la condiţiile în care lucrează muncitorii, printre care şi sute de români, în industria cărnii din Germania.

Cu 16.500 de angajaţi şi venituri anuale de aproape şapte miliarde de euro, compania Toennies a solicitat vineri un sprijin financiar din partea Guvernului germen pentru a plăti muncitorii plasaţi în carantină, fără să fie bolnavi, scrie publicaţia Frankfurter Allgemeine.

Sute de români infectaţi cu coronavirus la un abator din Germania. 17 dintre ei au FUGIT din carantină. Explicaţiile MAE

„Nu am prea mult simpatie pentru asta. După ce o întreagă regiune a fost nevoită să fie izolată, acest lucru nu va contribui la reducerea iritării publice”, a declarat ministrul Agriculturii, Julia Kloeckner, pentru Bild am Sonntag.

Firmele pot să ceară sprijin din partea statului german dacă muncitorii lor sunt plasaţi în carantină, aşa cum prevede legea referitoare la prevenirea bolilor infecţioase.

Focar de COVID-19 la un abator din Germania. Oficial german: „Virusul a fost adus de români şi bulgari”

Punctul de vedere al ministrului Agriculturii, este împărtăşit şi de Karl-Josef Laumann, ministrul Muncii din landul Renania de Nord Westfalia, unde se află abatorul.

Clemens Toennies nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Ion Ţiriac îl apără pe proprietarul abatorului din Germania şi arată statele de plată: „Românii câştigă şi 3.000 de euro pe lună”