Patronul firmei Bradet, disperat: În acest JOC MURDAR nu a fost terfelit doar Bradet, sunt distruse produsele româneşti

Produsul notificat de către autorităţile italiene în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) nu era obţinut din lapte de oaie, ci din lapte de vacă, acestea admiţând faptul că, din eroare, a fost menţionat un sortiment de brânză provenit de la S.C. Brădet, a anunţat, sâmbătă, într-un comunicat de presă, Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA). Patronul firmei Bradet a ajuns la capătul puterilor şi spune că nu înţelege ce se întâmplă şi de ce se face acest joc murdar.

21 mart. 2016, 07:26
Patronul firmei Bradet, disperat: În acest JOC MURDAR nu a fost terfelit doar Bradet, sunt distruse produsele româneşti

„Oameni buni, imi este greu sa va cer sa intelegeti, eu insumi nu inteleg, nu-mi gasesc cuvintele sa mai explic, dupa acea alerta din Italia la fel ca si in Romania se revine si se spune ca a fost o greseala ca nu se poate asocia numele Bradet si Italia retrage alerta. CINE mai crede si ce? Astazi 21.03.16 nu am un document care sa certifice existenta unei alerte din Italia. Va rog, va rog pe toti de la omul de rand pana la cea mai inalta autoritate a statului sa ma ajutati in aflarea ADEVARULUI. In acest joc murdar nu a fost terfelit doar Bradet acum sunt distruse toate produsele romanesti. Mare, mare pacat!”, a scris pe Facebook Marius Badea, patronul firmei Bradet. 

În data de 18 martie, la solicitarea Autoritatea Naţională Sanitară-Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (ANSVSA) de clarificare şi de completare a informaţiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje, autorităţile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă iniţiată în data de 16 martie 2016 a fost menţionată o brânză provenită de la S.C. Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă. ANSVSA a solicitat să se opereze modificarea şi pe portalul SRAAF, la secţiunea accesibilă publicului.

Potrivit sursei citate, notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie şi postată de către autorităţile italiene doar în secţiunea SRAAF accesibilă autorităţilor competente din statele membre, conţine un buletin de analiză, emis în data de 17 martie 2016, care nu menţionează informaţii, precum: numele producătorului, sortimentul exact de produs, numărul lotului, data fabricării, data expirării’.

Citeşte şi: Irimescu, despre alerta privind brânza din România: Sper ca Europa să înţeleagă faptul că a fost un accident

„În acest buletin de analiză parţial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florenţa (Italia) în data 14 martie 2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene şi se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli”, a precizat ANSVSA, care a adăugat că face, în continuare, demersuri pentru obţinerea informaţiilor mai sus menţionate.

Autorităţile italiene au înregistrat, în data de 16 martie 2016, în Sistemul de alertă rapidă pentru alimente şi furaje (RASFF) o notificare cu privire la contaminarea cu Escherichia coli (E-coli), producătoare de toxina Shiga, a brânzei de oaie din România.

Notificarea transmisă prin intermediul RASFF este clasificată ca „alertă”.

Italia a transmis această notificare, după ce un copil de 14 luni a fost internat într-un spital pediatric din oraşul Florenţa, în Italia, într-un caz probabil de sindrom hemolitic-uremic, provocat de bacteria E-coli, posibil după ce a consumat brânză provenită din România, de la S.C. Brădet, conform unui comunicat al autorităţilor sanitare locale.

Produsul care ar fi provocat îmbolnăvirea copilului ar fi fost cumpărat de la unul dintre magazinele care vând produse româneşti în regiunea Toscana.

Cel mai probabil, produsul ar fi fost cumpărat înainte de 9 martie, când firma respectivă, aşa cum au precizat autorităţile sanitare italiene, a retras propriile produse, ca măsură de precauţie.

Citeşte şi: Răsturnare de situaţie! Peste 20 de tone de produse lactate de la „Brădet”, RETRASE de pe piaţă

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi Siguranţa Alimentelor, Andrei Butaru, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că, în data de 5 martie, Brădet a anunţat retragerea voluntară a tuturor produselor fabricate în februarie, iar în 6 martie a furnizat ANSVSA listele de distribuţie, ale clienţilor din România, unde se găseau 20.364 kilograme, toată cantitatea fiind retrasă şi distrusă, şi din statele membre: Spania: 10.385 kg, Germania 1.410 kg, Belgia 1.108 şi Italia 6.517 kg.

„După declanşarea alertei în Italia, au fost primite documente de retragere din Spania (Madrid) pentru 1.112 kg şi Italia, 546 kg. Restul documentelor urmează să sosească pe măsura finalizării retragerii. Pe 7 martie listele de distribuţie au fost transmise Comisiei Europene cu solicitarea de a se stabili încadrarea în tipul de notificare. ANSVSA notifică prin RASSF dispoziţia de retragere şi rechemare a tuturor loturilor de produse în care s-a depistat prezenţa a genelor verotoxigene”, a spus Butaru.