Patru avioane de luptă F-16 ale NATO au ajuns în Estonia

Patru avioane daneze de luptă F-16 au aterizat miercuri la baza militară aeriană Amari, din estul Estoniei, pentru participarea la misiuni de supraveghere aeriană desfăşurate de NATO deasupra ţărilor baltice, a anunţat purtătorul de cuvânt al forţelor aeriene estoniene.

RomaniaTV.net
30 apr. 2014, 15:56
Patru avioane de luptă F-16 ale NATO au ajuns în Estonia

Este prima desfăşurare a unor avioane NATO la această bază şi totodată a doua din ţările baltice, după cea de la Siauliai, din Lituania, a precizat pentru AFP oficialul forţelor aeriene, Roland Murof. Şaizeci de militari danezi, inclusiv piloţi, sunt de asemenea dislocaţi la baza aeriană de la Amari, informează Agerpres, citând AFP.

„Sosirea voastră în Estonia şi deschiderea bazei de la Amari pentru zboruri regulate ale NATO contribuie la consolidarea securităţii în regiune”, a comentat în timpul unei ceremonii de primire premierul estonian Taavi Roivas.

„Însă munca pentru securitatea Estoniei şi a Europei este departe de a se termina. Noi dorim ca prezenţa aliaţilor noştri din NATO în Estonia să fie permanentă”, a mai declarat şeful executivului de la Tallinn.

Marea Britanie a desfăşurat de asemenea în regiunea baltică patru avioane de vânătoare Eurofighter Typhoon, dislocate în Lituania, pentru a sprijini avioanele poloneze MIG 29 Lancer şi avioanele franceze Daussalt Rafale care sunt dislocate la Malbork în misiunile de ‘poliţie aeriană’ deasupra ţărilor baltice.

Cele trei republici baltice – Lituania, Letonia şi Estonia -, care s-au alăturat NATO în 2004, se tem de potenţialul militar al Rusiei la frontierele lor, criza ucraineană nefăcând decât să întărească temerile.

Rusia face zboruri de antrenament cu elicoptere militare în apropiere de graniţa cu ţările baltice

Armata rusă va efectua zboruri de antrenament cu elicoptere militare în apropiere de frontiera sa cu statele baltice, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt al forţelor militare din vestul Rusiei, în contextul în care NATO şi-a întărit supravegherea aeriană în această zonă, pe fondul crizei ucrainene, transmite AFP, informează Agerpres.

„Brigada militară aeriană din districtul militar Vest, având baza în regiunea Pskov, a început zboruri de antrenament în spaţiul aerian din nord-vestul Rusiei”, a indicat colonelul Oleg Kotchetkov, purtătorul de cuvânt al districtului militar Vest.

Acest district a primit aproximativ 50 de noi elicoptere militare în perioada 2013-2014, din care elicoptere de atac Kamov Ka-52 „Alligator”, a mai spus colonelul, citat de agenţia publică RIA Novosti, conform AFP.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a subliniat marţi că sporirea activităţilor militare ale SUA şi NATO sunt „fără precedent” în apropierea frontierelor ruse.