Patru medici de la Institutul Marius Nasta, reținuți. Sunt acuzați că au luat mită bani, taloane de pensii, haine şi băuturi de la pacienţii pe care îi operau

Patru medici de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti au fost reţinuţi de procurori, sub acuzaţia că primeau bani şi bunuri de la pacienţii care suferiseră intervenţii chirurgicale. Alţi patru medici sunt cercetaţi în libertate, fiind puși sub control judiciar.

21 sept. 2023, 09:02
Patru medici de la Institutul Marius Nasta, reținuți. Sunt acuzați că au luat mită bani, taloane de pensii, haine şi băuturi de la pacienţii pe care îi operau

Patru medici, între care doi chirurgi cunoscuți, profesori universitari la UMF Carol Davila, și rezidenți, au fost reținuți după ore în șir de audieri. Este vorba despre Cristian Paleru şi Cornel Petreanu, doi dintre cei mai cunoscuţi medici în chirurgia toracică din România.

Cristian Paleru a fost reţinut seara trecută de procurorii anticorupţie. Iar alături de el, în spatele gratiilor, peste noapte, au rămas şi alţi doi rezidenţi. Două colege de ale doctorului Paleru au primit control judiciar.

Cristian Paleru cere 6.000 de lei pentru o operație. Cine nu avea bani, oferea cuponul de pensie ori haina de pe el.

Cornel Petreanu, şcolit la Strasbourg, unde a şi locuit o bună perioadă, n-ar fi avut un tarif fix. Se mulţumea cu oricât îi dădea pacientul, uneori chiar şi 2.000 de lei. Sticlele primite de la pacienţi ar fi fost valorificate în satul natal, unde erau vândute cu paharul la bar, spun surse din anchetă citate de observatornews.ro. La percheziţii, în casa sa, procurorii au găsit 50.000 de euro.

Citește și: Managerul Spitalului Colentina și directorul adjunct al Administrației Spitalelor din București, reținuți. DNA cere arestarea pentru 30 de zile

Cei patru medici de la Institutul Marius Nasta au fost reținuți după ce miercuri dimineaţa, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, împreună cu poliţişti din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, au efectuat patru percheziţii, dintre care două la sediul Institutului „Marius Nasta”, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de luare de mită şi dare de mită.

Citește și: Percheziții la Institutul Marius Nasta. Sunt vizați mai mulți medici și anesteziști care au luat mită pentru operații

„În cele două cauze s-a reţinut că, pe parcursul anilor 2022 – 2023, mai mulţi medici din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ au primit, în mod repetat, diferite sume de bani şi bunuri de la diferiţi pacienţi ai acestui spital, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu (efectuarea controalelor pre şi postoperatorii şi realizarea intervenţiilor chirugicale). În cele două cauze au fost efectuate investigaţii financiare, rezultând diferenţe semnificative dintre veniturile licite şi averea unora dintre medicii vizaţi de cercetări, urmând a fi dispuse măsurile legale care se impun”, susţin procurorii.

 

Managerul de la Marius Nasta, Beatrice Mahler, a precizat că este vorba despre două dosare penale în urma a două sesizări făcute de conducerea spitalului, una din 2021 și una din acest an.

„Sunt extrem de tristă că astfel de evenimente se întâmplă. Datoria mea este să transmit orice suspiciune de faptă penală”, a declarat Beatrice Mahler.

 


Sfântul Andrei
Sfântul Andrei