Patru membri ai aceleiași familii au ajuns de urgență la spital, toți suspecți de botulism, după ce au mâncat șuncă de porc făcută în casă

Toți mebrii unei familii au ajuns de urgență la spital cu suspiciune majoră de botulism, după ce au consumat șuncă de porc preparată în propria gospodărie.

31 aug. 2023, 20:29
Patru membri ai aceleiași familii au ajuns de urgență la spital, toți suspecți de botulism, după ce au mâncat șuncă de porc făcută în casă
Patru membri ai unei familii, suspecți de botulism după ce au consumat șuncă de porc

Patru membri ai unei familii – mamă, tată, fiu și o rudă aflată în detenție, au fost internați de urgență la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, cu suspiciune majoră de botulism. Toți au consumat, în ultimele două săptămâni, șuncă de porc preparată în propria gospodărie, potrivit news.ro.

O întreagă familie este suspectă de botulism

„Trei persoane, o femeie şi un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, şi fiul lor în vârstă de 21 de ani, din Timiş, au fost internaţi în cursul zilei de ieri, în Clinica 2 de Boli Infecţioase a Spitalul Victor Babeş Timişoara cu diagnosticul clinic suspiciune de botulism.

O a patra persoană, rudă cu cei trei, aflată într-un centru de detenţie, a fost iniţial îndrumată pentru un consult în camera de gardă şi ulterior internată în cursul nopţii în Clinica 1 de Boli Infecţioase. Cu toţii au consumat, în ultimele 14 zile, şuncă de porc preparată în propria gospodărie”, a transmis unitatea sanitară.

Citește și: Andreea Popescu a ajuns la spital cu copiii, în Filipine. Fosta dansatoare a Deliei are o vacanță de coșmar: „Așteptăm analizele”

La cei trei membri ai familiei, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile și s-au manifestat prin starea generală de rău, uscăciunea mucoasei bucale, tulburări de vedere, ptoză palpebrală (căderea ploapei), dificultate de înghițire, fenomene digestive.

„Cele mai pronunţate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată şi internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecţioase. S-au administrat de urgenţă fiolele de ser antibotulinic polivalent şi tratament simptomatic.

Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicaţii. În ceea ce-i priveşte pe ceilalţi doi membri ai familiei, soţul şi fiul, şi aceştia internaţi, au primit şi ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, spune dr. Ruxandra Laza – medic primar boli infecţioase Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Al patrulea pacient, aflat în detenție, a avut aceeași sursă de contaminare, consumând la rândul lui alimentul infestat cu toxina botulinică. Miercuri a avut primele simptome, de natură digestivă. În prezent este internat în Clinica 1 Boli Infecţioase a Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş.

„În cursul serii trecute am sesizat Direcţia de Sănătate Publică Timiş pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potenţialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Naţional de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel naţional, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienţilor”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara.

Citește și: Bărbat de 68 de ani confirmat cu botulism, la Slatina

Cei patru pacienți spun că au mâncat șuncă afumată provenită din porcul tăiat de Crăciun, însă, preparatul nu a fost păstrat în condiții corespunzătoare, ci lăsat în afumătoare, descoperit, inclusiv pe timpul verii.

Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă produsă de o toxină eliberată de bacilul Clostridium botulinium, care determină paralizia unor nervi, iniţial a celor care asigura motilitatea globilor oculari şi a pleoapelor, apoi a celor responsabili de deglutiţie şi, în final, în formele severe, paralizia musculaturii respiratorii, care poate duce la deces.