Bărbat de 68 de ani confirmat cu botulism, la Slatina

Un bărbat de 68 de ani internat la Spitalul Județean de Urgență Slatina a fost confirmat cu botulism.

14 nov. 2022, 15:01
Bărbat de 68 de ani confirmat cu botulism, la Slatina

Probele recoltate de la un bărbat de 68 ani din Slatina, internat în urmă cu o săptămână în secția de neurologie cu diagnosticul tetrapareză în observație etiologică, au stabilit că bărbatul suferă de botulism. Testele efectuate la Institutul Cantacuzino București au confirmat prezenţa bolii.

Soţia pacientului le-a declarat medicilor că simptomele prezentate de bărbat au apărut după ce acesta ar fi consumat în 6 noiembrie brânză, ou fiert, carne de porc, mamaligă cu macrou prăjit în ulei și piept de pasăre.

Citeşte şi: Medicul Adrian Marinescu, stafuri pentru a sta departe de răceală: „Sunt lucruri extrem uşor de făcut”

„Menționăm că nu se pot recolta probe de alimente, având în vedere momentul consumului și data emiterii suspiciunii, precum și lipsa din gospodărie a alimentelor consumate”, se arată în comunicatul DSP Olt.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunță când va fi disponibil vaccinul adaptat noilor tulpini Covid în România: „Am o responsabilitate față de banii publici”

 

Botulism – ce provoacă această boală şi care sunt simptomele

Botulismul este definit ca o toxiinfecție alimentară severă cauzată de o neurotoxină produsă de Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin paralizia flască progresivă a mușchilor scheletici ce duce la exitus prin insuficiență respiratorie acută.

Clostridium botulinium este o bacterie gram-pozitivă, anaerobă, prezentă în mediul înconjurător (plante, sol, fructe, legume) sub formă sporulată. Bacteria are capacitatea de a produce o toxină numită neurotoxina botulinică, care determină afectarea gravă a sistemului nervos și muscular. Toxina botulinică este cea mai putemică toxină cunoscută. Toxina este termolabilă – se inactivează prin încălzire la 80°C în 10 min și prin fierbere în 3-4 min. Bacilii botulinici se găsesc în intestinul unor animale (rozătoare, porci, cai, pisici, câini) care elimină prin materiile fecale cantități mari de germeni pe sol. Botulismul nu se transmite interuman.