Patru miniştri, inclusiv cel de Externe, au murit după ce s-au infectat cu COVID, în Africa

Este alertă totală în Zimbabwe. Patru miniştr au murit din cauza coronavirusului, trei dintre ei în ultimele două săptămâni, relatează AP.

24 ian. 2021, 17:40
Patru miniştri, inclusiv cel de Externe, au murit după ce s-au infectat cu COVID, în Africa
Persoanele dializate, imobilizate sau nedeplasabile pot fi vaccinate anti-COVID în Etapa a II-a

Patru miniştri, inclusiv cel de Externe, au murit. Preşedintele Emerson Mnangagwa a declarat că ţara este extrem de afectată de COVID-19.

Patru miniştri, inclusiv cel de Externe, au murit după ce s-au infectat cu COVID

„Pandemia nu discriminează. Nu există spectatori, judecători, oameni mai sfinţi decât tine. Nu sunt superbărbaţi sau superfemei. Suntem cu toţii expuşi”, a afirmat Mnangagwa într-un discurs.

Mnangagwa a participat în urmă cu câteva zile la înmormântarea unuia dintre miniştri, la scurt timp după ce s-a anunţat moartea ministrului de Externe, Sibusiso Moyo.

A încetat din viaţă şi ministrul Transporturilor, Joel Matiza, iar anterior a decedat şi alt ministru. Totodată, au încetat din viaţă recent şi alţi politicieni şi oameni importanţi din Zimbabwe.

Opoziţia acuză guvernul că foloseşte COVID-19 ca armă prin ţinerea membrilor parlamentului, a oficialilor şi altor opozanţi în închisori supraaglomerate, unde virusul se transmite rapid. Criticii acuză guvernul şi de faptul că neglijează spitalele de stat, unde mulţi pacienţi cu COVID-19 nu pot beneficia de oxigenul necesar pentru a supravieţui.

Mai mulţi oameni privilegiaţi sunt trataţi în spitale private foarte scumpe sau în străinătate. Guvernul a anunţat că face tot ce îi stă în puteri şi că în ciuda divergenţelor politice şi ecnomice lupta cu virusul este a tuturor. Zimbabwe a înregistrat până acum 31.007 cazuri de infectare cu coronavirus şi 974 de decese cauzate de COVID-19.

Totodată, o mutaţie a unor variante de covid-19 – denumită E484K – care a apărut în Africa de Sud, iar mai recent în Brazilia şi Japonia, este ”cea mai îngrijorătoare” în privinţa răspunsului imunitar, avertizează un profesor de microbiologie de la Universitatea Cambridge, Ravi Gupta, relatează AFP.

Virusul mutant din Africa de Sud poate evita anticorpii care o atacă prin intermediul tratamentelor care folosesc plasmă de la pacienţi recuperaţi după Covid-19 şi ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor actuale, au declarat, miercuri, cercetători citaţi de Reuters.

Citeşte şi: Tulpina COVID din Africa de Sud a ajuns în 12 țări. În România, cinci persoane sunt infectate cu tulpina din Marea Britanie