Patru paşi simpli ca să nu plăteşti facturi uriaşe la utilităţi. Toţi românii trebuie să ştie asta

Preţurile uriaşe la energie au devenit coşmarul românilor. În ultimele zile, tot mai mulţi români se plâng că s-au trezit cu facturi uriaşe la energie electrică. Vă prezentăm patru lucruri simple pe care trebuie să le faceţi dacă vă aflaţi în această situaţie.

19 sept. 2022, 19:01
Patru paşi simpli ca să nu plăteşti facturi uriaşe la utilităţi. Toţi românii trebuie să ştie asta

Patru paşi simpli ca să nu plăteşti facturi uriaşe la utilităţi. Furnizorii dau vina pentru facturile mari pe care le primesc românii pe noua ordonanţă de urgenţă. Aceştia spun că nu au avut suficient timp la dispoziţie pentru a actualiza sistemul cu noile modificări.

Patru paşi simpli ca să nu plăteşti facturi uriaşe la utilităţi. Ce trebuie să faci

Citeşte şi Vești proaste pentru acești români. Facturile la căldură vor fi mai mari decât iarna trecută

1. Notificați în scris furnizorul și contestați valoarea facturii.

2. Notificați furnizorul pentru a vă trimite metrologia contorului și pentru a-l compara cu indexul vechi.

3. Dacă nu primiți niciun răspuns favorabil în termen de 15 zile, atunci vă puteți adresa către ANRE sau direct la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC).

4. Înaintați o acțiune în instanță pentru a anula factura.

Reamintim că Guvernul a adoptat o nouă schemă de compensare și plafonare a prețului la energie, care se aplicată începând cu 1 septembrie 2022. Ordonanţa prevede o reducere a compensării energiei până la un consum casnic de 255 kwh faţă de 300 kwh cât era până la 31 august.

OUG prevede că de preţuri plafonate vor beneficia doar clienţii care anul trecut au înregistrat un consum mediul lunar de 300 kwh şi ale căror facturi de anul acesta nu depăşesc 300 kwh. Fiecare consumator poate vedea acest consum mediul pe factura pe care o primeşte lunar de la furnizorul de energie.

Cei care au depăşit în anul 2021 consumul mediu lunar de 300 kwh plătesc facturile întregi chiar dacă în anul 2022 au decis să facă economie la curent şi au un consum lunar sub 300 kwh.

Noua OUG prevede că „pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022- 31 august 2023, preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică este:

a) maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 – 100 KWh inclusiv;

b) maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 – 300 kWh, pentru un consum lunar care de maximum 255 kWh. Consumul de energie electrică ce depășeste 255KWh /luna se facturează conform prevederilor art.5 alin (1).

c) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021, în cazul întreprinderilor mici şi mijlocii, astfel cum sunt definite în Legea nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare IMMuri, al operatorilor economici din domeniul industriei alimentare, în baza declarației pe propria răspundere a reprezentantului legal. Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

d) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private definite conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, al unităţilor de învăţământ publice şi private, definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi
completările ulterioare, precum şi al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 867/2015 pentru aprobarea Nomenclatorului serviciilor sociale, precum şi a regulamentelor-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare,

e) maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, pentru instituțiile publice ,altele decât cele prevăzute la lit.d). Diferenta de consum lunar de energie electrică se facturează conform prevederilor art.5 alin (1);

f) pentru beneficiarii prevăzuți la lit. c) si e) care nu au istoric de consum in anul 2021, procentul de 85% se aplica la consumul realizat lunar”.

Citeşte şi Facturile bubuie bugetul românilor, iar politicienii au sfaturi hilare. Nicuşor Dan ţine bebeluşul în frig, Virgil Popescu pune becuri cu led, Rareş Bogdan e de acord cu duşul în doi, iar Falcă mai stinge din becurile de la baie

Preţul la gaze naturale, plafonat până la 31 august 2022

OUG adoptată săptămâna trecută prevede că „pentru consumul realizat în perioada 1 aprilie 2022-31 august 2023, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este:

a) maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici;
b) maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul 2021 la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică.