Facturile bubuie bugetul românilor, iar politicienii au sfaturi hilare. Nicuşor Dan ţine bebeluşul în frig, Virgil Popescu pune becuri cu led, Rareş Bogdan e de acord cu duşul în doi, iar Falcă mai stinge din becurile de la baie

Vine vremea rece. Temperaturile vor scădea atât afară, cât şi la interior, în apartamentele bucureştenilor. Preţurile mari anunţate de autorităţi i-au speriat pe locuitori, care încearcă acum să găsească alternative de încălzire pentru a mai reduce din costuri. Despre reducerea costurilor la energie electrică şi gaze au vorbit şi unii aleşi, exemplificând fiecare cum va economisi.

18 sept. 2022, 11:22
Facturile bubuie bugetul românilor, iar politicienii au sfaturi hilare. Nicuşor Dan ţine bebeluşul în frig, Virgil Popescu pune becuri cu led, Rareş Bogdan e de acord cu duşul în doi, iar Falcă mai stinge din becurile de la baie

Politicienii se întrec care mai de care cu soluțiile pe care le iau pentru reducerea consumului de energie electrică şi gaz. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, ne spune cum își încarcă telefonul noaptea.

„Cel mai ieftin curent este curentul pe timpul nopții, pentru că nu este consum”, a răspuns Virgil Popsecu, dezvăluind că el își încarcă telefonul pe timpul nopții.

Citeşte şi: Structurile subordonate MAI sting lumina pentru a face economie. Noi reguli pentru reducerea facturilor la curent

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a îndemnat populaţia să schimbe becurile vechi cu becuri economice.

„Acesta e primul lucru pe care ar trebui să îl facem, nu să stingem lumina să stăm în beznă; să schimbăm corpurile de iluminat. Sunt corpuri de iluminat de eficiență mare care reduc chiar cu peste 50% consumul. Acesta e primul lucru care trebuie făcut. (…) Pentru persoanele fizice, acasă, am recomandat, și evident aici trebuie să venim în sprijinul lor, schimbarea electrocasnicelor cu electrocasnice eficiente care au clasă de energie A+, A++, care să fie cu A în față. Evident, și acolo oamenii trebuie ajutați, pentru că nu e ușor să îți schimbi… Trebuie să ai banii ca să schimbi.

Apoi, la consumul de gaze, pentru cei care au centrală individuală… Eu, personal, mi-am schimbat înainte de iarna trecută și fac economie cu aproape 30% la consumul de gaz schimbând doar centrala într-una eficientă, nouă, cu recuperarea căldurii. Deci avem cu recuperarea condensului, avem posibilitățile acestea. Și să știți că centrala aceea nu era cu mult mai scumpă decât centrala de acum nouă ani, pe care o aveam şi pe care am cumpărat-o atunci. Deci sunt modalitaţi pe care le vom face”, a spus Virgil Popescu, în şedinţa de Guvern de joi.

Întrebat ce măsuri ia acasă pentru a reducere consumul la energie, ministrul Energiei a spus: „Mi-am schimbat becurile cu led, asta am făcut, am spus-o…Şi centrala, mi-am schimbat centrala… Adică mi-am luat becuri cu led, nu mi-am schimbat, mi-am luat. Nu aveam becuri cu led până în vara aceasta și mi-am schimbat… Bine, mai am și panouri fotovoltaice… Dacă cineva poate să-și monteze panouri fotovoltaice, îi recomand cu căldură să facă acest lucru. Va vedea o scădere uluitoare, cel puțin pe perioada când este lumină și pe perioada de primăvară-toamnă o scădere uluitoare a prețului la facturi”.

Virgil Popescu a precizat că în prezent „factura la energie electrică la nivelul locuinței din București este 120 de lei, că a fost cu 80 de bani, pe 140 – 150 de kilowați”.

Citeşte şi: Mihai Tudose: „Nu suntem pă lux şi bogăţie, cu 200 de becuri în curte, cu reflectoare pe casă şi ghirlande, să vadă lumea că sunt şmecher”

 

Ministrul Marcel Boloş reduce temperatura în casă la iarnă pentru a scădea valoarea facturilor

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a explicat că iarna are o temperatură de 21 de grade în casă pentru a face economie.

”Eu iarna sunt obișnuit cu 21 de grade, nu este o temperatură extraordinar de ridicată. Nu e bine să facem risipă de energie mai ales că avem costuri de suportat lunar care se simt în bugetul fiecărei familii”, a spus Marcel Boloș, la Antena 3.

 

Ministrul Mediului Tanczos Barna ne spune că va supraviețui iernii cu caloriferele închise.

„Diferența dintre o gospodărie și o instituție este foarte mare, pentru că acasă avem frigidere, mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase, uscătoare, avem foarte multe electrocasnice care consumă foarte multă energie electrică. Într-o instituție publică, în afară de becuri, câteva frigidere și aerul condiționat, (n.r. nu avem nimic)”, a declarat ministrul Mediului.

„La aerul condiționat putem renunța acum, iar pe perioada iernii, cel puțin la mine în birou este economie simplă, pentru că eu pot să închid toate caloriferele, pentru că îmi place să stau la 15-16 grade. Venind din zona Ciucului, sunt obișnuit cu temperaturile mai scăzute”, a completat Tanczos Barna.

 

Despre reducerea consumului la energie electrică şi gaz a vorbit şi primarul Nicuşor Dan. Edilul a spus că a luat deja măsuri pentru a economisi energie la Primăria Capitalei și că a redus „foarte mult” consumul cu aerul condiţionat şi cu iluminatul pe timpul nopţii și a oprit centrala termică.

Întrebat dacă a luat măsuri de economisire a energiei și acasă, Nicușor Dan a spus că de aceste aspecte se ocupă soţia sa, deoarece el „nu prea stă” pe acasă.

„Trebuie să o întrebaţi pe soţie, pentru că eu nu prea stau pe acasă. Avem un bebeluş şi medicul i-a recomandat soţiei să ţină mai frig în casă, ca să mănânce mai puţin, să nu aibă reflux”, a mai spus el.

Ulterior, Nicușor Dan a recomandat populației să facă economie la energie prin măsuri de bun-simț și a spus că în niciun caz nu a vrut să sugereze măsuri drastice atunci când a declarat că medicul ar fi recomandat soției sale să țină bebelușul la o temperatură mai scăzută în casă.

„Dacă vorbim de ce este de făcut, lucrurile astea sunt de făcut de ani de zile, pentru că a economisi energia este o chestiune de mediu și sunt niște lucruri de bun simț: să închizi lumina în camera din care pleci, să închizi calculatorul când nu mai lucrezi cu el și toate lucrurile astea, să nu lași obiecte în priză când nu ai nevoie de ele, toate aceste lucruri”, a exemplificat Nicușor Dan la Digi 24. 

 

Gheorghe Falcă: Mama aprinde un singur bec în baie

Eurodeputatul PNL Gheorghe Falcă a intervenit și el în discuțiile din ultima perioadă referitoare la economia de energie și a afirmat că a fost acasă la mama lui, iar aceasta folosea în baie doar unul din cele două becuri pe care le are.

”Eu cred că fiecare român o să-și reducă din consum, costurile sunt foarte ridicate. Am fost săptămâna trecută, în week-end, la mama acasă și din cele două becuri pe care le avea în baie, doar unul era aprins, pentru că avea factura destul de mare. Fiecare o să ne adaptăm la aceste reduceri, deci nu trebuie să fie ceva forțat creat de stat. Statul în schimb poate să producă reduceri în structurile administrative, în instituțiile publice, în orele pentru iluminatul public”, a spus Falcă.

Legat de faptul că Rareș Bogdan a îndemna la dușuri zilnice, nu unul pe săptămână, Gheorghe Falcă a spus: „Acuma, eu cred că trebuie să facem mai multe dușuri decât unul pe săptămână”.

După Elveţia şi în România se recomandă duşul în doi! Rareş Bogdan: „Sigur, să facă duş în doi, dar cu propria nevastă!”