Patru zile de lucru de acasă pentru această categorie de români. Ce condiţii trebuie să îndeplinească, conform legii

Salariații cu copii mici au obținut, printr-o lege publicată recent, drepturi noi în relația cu angajatorii lor. Astfel, angajații care au în întreținere copii în vârstă de până la 11 ani pot beneficia, la cerere și cu acordul companiei angajatoare, de patru zile pe lună de muncă de acasă.

19 sept. 2023, 18:30
Patru zile de lucru de acasă pentru această categorie de români. Ce condiţii trebuie să îndeplinească, conform legii

Noul tip de beneficiu extrasalarial a fost introdus în Codul muncii prin Legea nr. 241/2023, care a intrat deja în vigoare. Cele patru zile de muncă de acasă se pot acorda la cererea salariatului și doar unul dintre părinți poate beneficia de aceste zile în aceeași perioadă de timp.

În acest sens, legea stipulează expres că, în situația în care ambii părinți sunt salariați, cererea angajatului părinte trebuie însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că, pentru aceeași perioadă, acesta nu a solicitat concomitent desfășurarea activității în regim de muncă la domiciliu sau telemuncă. Cu alte cuvinte, ambii părinți ai unui copil pot beneficia de noul drept la telemuncă, însă nu în același timp.

La o primă vedere, dispozițiile legale ce introduc acest beneficiu par clare în ceea ce privește drepturile de care salariații vizați dispun în temeiul noii reglementări, însă, interpretarea normelor aplicabile poate naște controverse, potrivit siteului de specialitate Juridice.ro.

Citeşte şi: Tichete de masă în funcție de salariu din 2024. Încă o lovitură pentru bugetari după condiționarea acordării de vouchere de vacanță

Totuși, la o analiză mai atentă a textelor legale, remarcăm că prezentul beneficiu se acordă numai cu acordul angajatorului, legiuitorul oferindu-i deci acestuia posibilitatea de a refuza motivat și în scris solicitarea adresată, în cel mult cinci zile lucrătoare de la primirea ei. Prin urmare, considerăm că cele 4 zile de muncă de acasă nu reprezintă o garanție de care ar beneficia toți salariații părinți ce îndeplinesc condițiile legale, ci legea permite angajatorilor, în cazuri bine întemeiate, respingerea cererilor salariaților dacă acestea ar fi în măsură să cauzeze pagube activității angajatorului. Cu titlu exemplificativ, anticipăm că o asemenea situație s-ar putea crea în cazul în care toți membrii unui departament ar solicita cele 4 zile de telemuncă în același interval concomitent, fapt ce ar dăuna activității angajatorului.

Un alt aspect interesant prevăzut de reglementare este acela că angajatul este răspunzător de resursele necesare derulării activității la domiciliu, în condițiile în care noua prevedere introdusă în Codul muncii stabilește că „prin derogare de la prevederile Legii nr. 81/2018 (legea care reglementează activitatea de telemuncă – n.n), salariații care își desfășoară activitatea de acasă în aceste zile, au obligația să dispună de toate mijloacele necesare îndeplinirii atribuțiilor care le revin potrivit fișei postului”.

Citeşte şi: Noile măsuri fiscale pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament. Ce taxe și impozite se majorează de la 1 octombrie