Patrunjelul, OBLIGATORIU în alimentaţie indiferent de anotimp: Beneficii-surpriză pentru sănătate 

Patrunjelul este bogat in proteine, vitamina C, betacaroten, uleiuri esentiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol si vitamina K.

16 mai 2022, 13:24
Patrunjelul, OBLIGATORIU în alimentaţie indiferent de anotimp: Beneficii-surpriză pentru sănătate 

In bucataria romaneasca, patrunjelul si-a facut loc de sute de ani, fiind folosite in special frunzele acestuia. Planta nu a fost departe nici de laboratoarele medicilor sau batranelor care preparau remedii naturiste si este folosita, cu ambele destinatii, si astazi.

Patrunjelul este bogat in proteine, vitamina C, betacaroten, uleiuri esentiale active, flavonoide, fier, calciu, fosfor, mangan, sulf, inositol si vitamina K.

Ce beneficii are consumul de patrunjel
Patrunjelul elimina toxinele din organism
Complexul de vitamine, minerale si antioxidanti din patrunjel actioneaza precum o armata puternica impotriva toxinelor si substantelor nocive care patrund in organism. Intareste sistemul imunitar si, prin urmare, este pretios pe durata tratamentelor impotriva infectiilor cu virusuri, bacterii sau fungi, scrie doc.ro.

Patrunjelul are si un efect diuretic, favorizand eliminarea apei din organism si curatarea rinichilor.

Sucul de pătrunjel, efecte magice asupra organismului. Lista bolilor pe care le tratează
Trateaza afectiunile inimii
Daca suferi de o afectiune cardiovasculara cronica, un consum regulat de patrunjel te poate ajuta sa eviti agravarea acesteia. Frunzele de patrunjel, consumate crude sau foarte putin gatite, fluidizeaza sangele si sustin circulatia acestuia catre creier, dilata arterele, impiedica aparitia cheagurilor de sange si scad riscul de ateroscleroza.

In plus, patrunjelul regleaza nivelul tensiunii arteriale, al colesterolului din sange si ajuta organismul sa proceseze corect zaharurile.

Are efecte benefice in dezechilibre hormonale
Patrunjelul a fost folosit din timpuri stravechi mai ales pentru femei, in cazurile de infertilitate, de intarzieri ale menstruatiei sau lipsa ciclului menstrual, dar si pentru calmarea simptomelor de premenopauza.

Substantele active din patrunjel pot regla nivelele hormonale, pot calma durerile menstruale si crampele, pot regla fluxul menstrual si pot imbunatati activitatea ovarelor, pentru a asigura fertilitatea.

Calmeaza durerile in caz de reumatism si guta

Patrunjelul are un important rol antiinflamator, dovedit si de multe studii recente. Persoanele care consuma mult patrunjel raporteaza mai rar dureri foarte puternice ale articulatiilor, chiar daca sufera de reumatism sau guta.

Protejeaza ficatul
Patrunjelul este antioxidant, diuretic si calmant general. In cazul bolilor hepatice, s-au observat imbunatatiri ale starii generale in cazul persoanelor cu hepatita, care mananca patrunjel aproape in fiecare zi, chiar si in cantitati mici.

Aparent, patrunjelul sustine eliminarea toxinelor, dar in acelasi timp grabeste vindecarea ficatului si regenerarea acestuia.

CITEȘTE ȘI: Medicii recomandă mărarul: Efecte asupra imunităţii, colesterolului şi nu numai

Improspateaza respiratia
Frunzele de patrunjel sunt un remediu ideal pentru respiratia cu un miros neplacut. Daca mesteci 2-3 frunze proaspete timp de 2 minute, acestea vor distruge bacteriile din cavitatea bucala si iti vor improspata respiratia rapid.

Cum poti folosi patrunjelul pentru a te bucura de proprietatile sale
Patrunjelul poate fi folosit, in primul rand, la gatit, pentru asezonarea unor preparate precum supele, ciorbele, pastele, cartofii la cuptor, sosurile si nu numai.

De asemenea, acesta poate fi consumat si sub forma de ceai de patrunjel.

Smoothie-urile si sucurile verzi care contin cantitati mari de patrunjel nu numai ca sunt gustoase, insa sunt si foarte sanatoase, asa ca ar trebui sa iti prepari si tu asemenea bauturi nutritive.

Cum se depoziteaza patrunjelul
Dupa ce il cumperi de la piata, te poti asigura ca patrunjelul isi mentine prospetimea punandu-l intr-un pahar plin cu apa, pe care il vei lasa pe usa frigiderului. De asemenea, poti tine patrunjelul si in lada cu legume a frigiderului, insa intr-o punga de plastic. In frigider, patrunjelul poate fi pastrat pana la 2 saptamani.

Daca il tii afara insa, pe blatul de la bucatarie, la temperatura camerei, acesta va rezista maximum 2 zile, dupa care se va ofili treptat.

Ceaiul de pătrunjel, ideal pentru slăbit. Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile
Reactii adverse patrunjel
Consumat in cantitati obisnuite, patrunjelul nu cauzeaza reactii adverse. Exista, insa, si situatii in care abuzul de patrunjel poate avea efect laxativ sau poate cauza reactii alergice la nivel cutanat.

In timpul sarcinii, patrunjelul nu se va consuma in cantitati mari intrucat poate declansa contractii uterine. Cantitati mari inseamna sa bei sucuri obtinute numai din patrunjel sau sa mananci salate care contin mult patrunjel.