Pavel Coruţ, unul dintre cei mai vânduți scriitori din România, a încetat din viaţă

Într-un interviu din 2014, Pavel Coruț spunea că nu se teme de moarte și că a trecut prim multe încercări dificile de-a lungul vieții. Totalul cărților publicate depășește cifra de 4 milioane de exemplare până în 2006, conform spuselor autorului.

28 oct. 2021, 13:55
Pavel Coruţ, unul dintre cei mai vânduți scriitori din România, a încetat din viaţă

Scriitorul Pavel Coruț, fost ofițer de contrainformații militare în Armata român, autor al multor cărți de succes în anii de după Revoluție a murit. Anunțul despre acest deces a fost făcut public pe pagina de Facebook a jurnalistului Cristian Gabriel Groman, redactor al publicației „Anunțul Românesc”. Jurnalistul a făcut o scurtă prezentare a lui Pavel Coruț, trecând în revistă cariera sa ca ofițer de contrainformații, dar și de scriitor.

România a pierdut un mare campion. Ludovic Zanoni a murit
„A murit scriitorul Pavel Coruț. Dumnezeu să îl odihnească în pace! Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comună Glăvăneștii Vechi, județul Iași) a fost un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.

Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii”, a scris jurnalistul pe pagina sa de Facebook.

Primarul PSD a fost lovit mortal de tramvai în Bucureşti
Într-un interviu din 2014, acordat publicației ziarulnatiunea.ro, Pavel Coruț spunea că nu se teme de moarte și că a trecut prim multe încercări dificile de-a lungul vieții. Întrebat, în interviul cu pricina, dacă se teme de moarte, scriitorul a răspuns: „Nu! Acesta este marele meu avantaj, că eu mi-am dorit atât de mult moartea, încât a murit moartea din mine. Pentru mine, moartea este o izbăvire, o trecere în celălalt tărâm, unde mă aşteaptă (sau nu mă aşteaptă) o viaţă mai bună (…)

Au existat mai multe momente în care mi-am dorit moartea… Odată am fost foarte bolnav şi nu-mi găsea nimeni nici un leac şi mi-am să mor, decât să trăiesc ca o vegetală. A doua oară, când mi-a murit soţia pe care o iubeam foarte mult, am vrut să plec împreună cu ea pe lumea cealaltă”.

Cărțile scrise de el s-au vândut în milioane de exemplare

Cărțile scrise de Pavel Coruț au fost publicate în mai multe ediții, însumând, până în anul 2006 un număr de 4 milioane de exemplare, conform spuselor autorului.

Subiectele atinse de scriitor au fost dintre cele mai diverse, de la ficțiune speculativă, istorie, metode de autoeducare, psihologie aplicată, versuri, cultul strămoșilor, misterele lumii în care trăim sau servicii secrete.

Pavel Coruț (n. 17 iunie 1949, comuna Glăvăneștii Vechi, județul Iași – d. 28 octombrie 2021, Bucuresti) este un fost ofițer de informații și contrainformații român, colonel al serviciului de contrainformații militare a Armatei Române, până în februarie 1990, când a fost trecut în rezervă de către Nicolae Militaru, ministrul Apărării Naționale a României de atunci.

Pavel Coruț a debutat în viața civilă ca jurnalist (în 1990), semnând la început sub pseudonimul de Paul Cernescu (nume atribuit ulterior unui personaj fictiv din seria Octogonul) și apoi ca scriitor (în 1992), publicând de atunci peste 170 de cărți, romane de ficțiune, de non-ficțiune, de dragoste, motivaționale și de poezii.

Cărțile scrise sunt publicate cu greu și cu multă neîncredere la început, dar mai apoi sunt publicate în mai multe ediții însumând câteva milioane de exemplare. Totalul cărților publicate depășește cifra de 4 milioane de exemplare până în 2006, conform spuselor autorului.

Subiectele atinse de autor în aceste cărți sunt diverse. Ficțiunea speculativă, istoria, metodele de autoeducare, psihologie aplicată, versurile, cultul strămoșilor, misterele lumii în care trăim, serviciile secrete sunt doar câteva din cuvintele cheie în jurul cărora gravitează întreaga operă a scriitorului.

Întreaga operă a scriitorului este împărțită în următoarele serii: Octogonul – romane construite din elemente de fantastic și science-fiction, în prima parte a fiecărui roman, acesta dând și titlul cărții, urmat de un text ziaristic referitor la situatia politico-sociala din România post-decembrie 1989;[3] Arta Succesului – cărțile din această serie au ca subiect autoeducarea și crearea unei personalități de succes prin elemente de psihologie aplicată; Romane de dragoste – romane în care personajele principale sunt „victime” ale sentimentelor, dar tot ele sunt cele care dau speranță și încredere eroilor imaginați; Poezii – versurile, o pasiune a tinereții scriitorului [necesită citare], au fost incluse într-o primă fază în romanele din seria Octogonul, iar mai apoi au fost reunite în câteva volume de poezii.

În octombrie 1997 Pavel Coruț a lansat doctrina vieții românești, doctrina partidului (prezentarea detaliată a acesteia în cartea Revanșa). Pavel Coruț este fondator al Partidului Vieții Românești (PVR). Imnul partidului este Inima românului; versurile sunt scrise de Pavel Coruț și interpretate de Daniel Avram. În martie 2000 Partidul Vieții Românești este înregistrat la Tribunalul București. La alegerile din noiembrie 2000 PVR, într-un clasament al tuturor celor 71 de partide existente în acel moment, ocupă locul 16. În 2000 conducerea partidului refuză să intre în parlament pe listele PRM. În 26 octombrie 2002 în cadrul forului de conducere al partidului Sfatul Național este propusă dizolvarea partidului de către fondatorul acestuia Pavel Coruț.