PDL a depus plângere penală împotriva lui Victor Ponta

PDL îl acuză pe premierul Victor Ponta de abuz în serviciu. Plângerea este legată de banii luaţi înapoi de la primării, Adriean Videanu anunţând încă de miercuri că Ponta riscă să fie acţionat în judecată dacă nu restituie banii primăriilor cu arierate.

RomaniaTV.net
08 iun. 2012, 10:23
PDL a depus plângere penală împotriva lui Victor Ponta

De asemenea, Adriean Videanu intenţionează să-l acţioneze în judecată pe Victor Ponta pentru calomnie, după ce acesta a declarat că DNA tergiversează dosarele lui Videanu legate de contractele încheiate de Hidroelectrica cu băieţii deştepţi.

Videanu a precizat, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri, că Guvernul Ponta „se joacă cu legea”, iar premierul a decis unilateral că nu este obligat să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să restituie banii primarilor, „în spiritul deciziei Curţii”.

„Îl avertizăm public pe domnul Ponta că dacă în 24 de ore nu va pune în aplicare decizia Curţii Constituţionale, PDL va face o plângere penală pentru abuz în funcţie”, a adăugat Videanu. El a mai spus că legea este egală pentru toţi cetăţenii indiferent dacă se află într-o poziţie cum este cea de prim-ministru.

În schimb, Ponta replicat că „declaraţiile liderilor PDL privind depunerea unei plângeri penale în cazul restituirii banilor de către primăriile conduse de acest partid reprezintă baloane de săpun care nu îi vor ajuta foarte mult pe membrii PDL la alegerile locale de duminică”.

Curtea Constituţională a publicat, joi, motivarea deciziei luate privind retragerea banilor de la primăriile PDL de către Guvernul Ponta. Potrivit deciziei, banii pot fi retraşi doar de la primăriile care nu au arierate. Totodată, se stipulează că fondul de rezervă al Guvernului trebuie folosit doar în condiţii extreme, în care nu mai sunt alte soluţii de finanţare.

Astfel, CCR susţine că ordonanţa de urgenţă prin care guvernul Ponta a retras banii acordaţi de guvernul Ungureanu primăriilor este constituţională numai în măsura în care retragerea banilor vizează doar fondurile necheltuite de către primăriile fără datorii. „Măsurile financiare din OUG 15/2012 sunt constituţionale dacă se aplică numai sumelor alocate prin HG 255/2012 şi neutilizate de către unităţile administrativ-teritoriale care nu au înregistrat arierate aferente unor cheltuieli curente şi de capital şi nu au avut în derulare proiecte externe”, se arată în motivare.

Interpretând dispoziţiile legale existente, Curtea Constituţională pune condiţii în ceea ce priveşte modul în care Guvernul României poate utilita sumele din fondul de rezervă bugetară.”Curtea constată că alocarea de sume din acest fond pentru bugetele locale se poate realiza numai pentru acoperirea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute pe parcursul unui exerciţiu bugetar şi pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, după caz”, arată judecătorii Curţii. În schimb, acoperirea unor arierate sau asigurarea cofinanţării unor poiecte europene sunt cheltuieli ce pot primi finanţare din fondul de rezervă.

Însă retragerea banilor de către guvernul Ponta capătă acoperire constituţională, întrucât CCR consideră că Guvernul este îndreptăţit să retragă banii dacă nu este vorba de situaţiile menţionate mai sus. Mai mult, această situaţie nu reprezintă o încălcare a autonomiei administraţiilor locale deoarece acestea sunt forţate să-şi ajusteze veniturile la capitolul sumelor primite de la administraţia centrală, nu cele din surse proprii.

„Curtea reţine că restituirea sumelor neutilizate de către autorităţile administrativ teritoriale care nu înregistrau arierate sau nu aveau în derulare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile care să necesite cofinanţare este constituţională”, se arată în motivarea publicată joi.