PDL decide marţi dacă îndeamnă sau nu la boicotarea referendumului. Ce aşteaptă democrat-liberalii

PDL va decide marţi dacă va chema sau nu electoratul la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu. Aşa cum RTV.NET anunţa săptămâna trecută, hotărârea pe care o va lua conducerea partidului depinde în mod direct şi de pretextul pe care democrat-liberalii trebuie să-l folosească pentru a justifica semnalul cel mai avantajos pentru preşedintele suspendat. Astfel, întrunirea Colegiului Director de marţi dimineaţă coincide şi cu dezbaterea contestaţiei pe care partidul a depus-o la Curtea Constituţională. O decizie favorabilă PDL din partea judecătorilor Curţii Constituţionale va da undă verde pedeliştilor să lanseze mesajul neparticipării la urne, cu explicaţia că electoratul nu ar trebui să gireze un act nedemocratic.

23 iul. 2012, 13:46
PDL decide marţi dacă îndeamnă sau nu la boicotarea referendumului. Ce aşteaptă democrat-liberalii

Întreaga conducere a PDL împreună cu liderii filialelor din teritoriu se vor întruni marţi pentru a lua o decizie comună cu privire la mesajul public pe care democrat-liberalii trebuie să-l dea electoratului pentru referendumul de duminica viitoare.

Surse din vârful PDL au precizat pentru ROMÂNIATV.NET că liderii partidului sunt pregătiţi pentru a adopta strategia boicotării votului din 29 iulie, lansarea semnalului oficial fiind condiţionată însă de decizia Curţii Constituţionale. Nu întâmplător Colegiul Director al PDL a fost stabilit pentru marţi dimineaţă, concomitent cu reunirea judecătorilor Curţii Constituţionale, care ar urma să se pronunţe asupra contestaţiilor pe care pedeliştii le-au adus la adresa legii referendumului. În cazul în care contestaţiile depuse la CCR nu vor avea un rezultat în favoarea PDL, democrat-liberalii ar fi nevoiţi să recurgă la argumente ce se bazează doar pe principii generale, nemaiavând o bază solidă, precum pronunţarea judecătorilor Curţii.

Deocamdată, însă, liderii PDL s-au ferit să iasă oficial cu mesajul boicotării referendumului. Cu excepţia vicepreşedinţilor Theodor Paleologu şi Radu F. Alexandru, care au declarat că nu vor merge la vot duminica viitoare, membrii Biroului Permanent au transmis mesaje neutre. Prim-vicepreşedintele Cristian Preda şi vicepreşedintele Sever Voinescu au declarat că încă nu au luat o decizie, în timp ce vicepreşedintele Sulfina Barbu a spus, luni, că partidul nu poate chema electoratul la votul din 29 iulie atât timp cât nu există asigurarea că referendumul se va derula în mod corect.

Dezbaterile ce vor avea loc marţi în Colegiul Director nu se anunţă a fi foarte calme, cu atât mai mult cu cât lideri importanţi din teritoriu au transmis public mesajul pentru prezentarea la urne.

De pildă, preşedintele PDL Arad, Gheorghe Seculici, a declarat luni că electoratul trebuie să vină la vot pe 29 iulie, susţinând că votul popular va fi majoritar în favoarea lui Băsescu.

Sondajele apărute în mass-media sunt menite să intoxice opinia publică, dar cred că românii ştiu să facă diferenţa între un vot politic şi unul prin care apărăm democraţia şi instituţia Preşedinţiei României. Recomand tuturor cetăţenilor judeţului să participe la vot pentru a demonstra susţinerea faţă de preşedinte. Am ajuns în această situaţie printr-o maşinaţiune politică, dar votul popular îi va da câştig de cauză lui Traian Băsescu„, a declarat Seculici, citat de Mediafax.

Importanţa mesajului care va trebui adoptat de PDL este recunoscută indirect şi de către preşedintele suspendat.

Traian Băsescu, a declarat, luni, la Hotnews, că „singurul lucru extrem de important” este câţi cetăţeni vor sta acasă, alăturaţi celor care vin la vot şi votează împotriva demiterii, în raport cu cei care aprobă demiterea sa din funcţie: „Singurul lucru extrem de important este legat de proporţia votanţi «Nu» şi cei care stau acasă, pe de o parte, şi votanţi «Da». Eu cred că cei cu «Da» vor fi mult mai puţini”.

Tot în Colegiul Director de marţi pedeliştii ar urma să dezbată şi problemele tehnice legate de referendum. Conform preşedintelui PDL Bucureşti, Adriean Videanu, democrat-liberalii trebuie să monitorizeze şi votul multiplu, în condiţiile în care la alegerile locale în mediul rural ar fi fost mai multe liste suplimentare decât ar fi fost necesar.

„Vom avea răspunsuri în timp util, inclusiv în ziua votului, din fiecare secție de vot din țară, cu atât mai mult cu cât în ziua de luni, probabil marți, după ziua referendumului, o să vă dăm nominal pe toți cei care au votat pe listele suplimentare și dacă au fost identificați pe listele permanente. Repet acest apel pe care îl facem: cetățenii să nu se lase ademeniți de politiceni să fie masă de manevră. Trebuie să avem un referendum fără nicio posibilitate de contestate a rezultatului, indiferent care ar fi acesta”, a declarat, duminică, preşedintele PDL Bucureşti, Adriean Videanu.