PDL va sesiza Comisia juridică pentru „abuzul fără precedent” al lui Ruşanu

Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a declarat, miercuri, că PDL va sesiza Comisia juridică în legătură cu faptul că Dan Radu Ruşanu a dat dispoziţie ca amendamentele la buget nesusţinute în comisie să nu fie dezbătute de plen, considerând că e o gravă încălcare a Statutului parlamentarilor.

06 feb. 2013, 11:22
PDL va sesiza Comisia juridică pentru „abuzul fără precedent” al lui Ruşanu

„Ceea ce am hotărât sunt următoarele: aşa cum am spus şi înainte, vom reveni în sală când se va remedia situaţia incredibilă pe care am constatat-o cu toţii, şi anume că amendamentele care au fost respinse de Comisia de buget-finanţe nu se regăsesc în raportul acestei comisii. De altfel, aţi văzut cu toţii că preşedintele acestei comisii, Radu Ruşanu, a recunoscut cu nonşalanţă şi aroganţă de la tribuna Parlamentului că el a dat dispoziţie ca amendamentele nesusţinute să fie scoase din raport. Este un abuz fără precedent, o încălcare gravă a Regulamentului şi noi am hotărât să sesizăm Comisia juridică şi de imunităţi pentru a sancţiona această gravă încălcare a Statutului„, a precizat Stănişoară, citat de Mediafax.

El a făcut aceste declaraţii la şedinţa de grup convocată după ce parlamentarii PDL au părăsit plenul la dezbaterea proiectului de buget, fiind nemulţumiţi că mai multe amendamente ale opoziţiei nu se regăsesc în raportul comisiilor şi nu pot fi discutate în plen.

Stănişoară a adăugat că PDL doreşte să susţină în continuare amendamentele şi să dezbată bugetul.

Deputatul PDL Cezar Preda a precizat, la rândul său, după şedinţa de grup, că modul în care conduce şedinţa Valeriu Zgonea arată „dispreţ faţă de amendamentele depuse de opoziţie”.

„Modul de a conduce şedinţa a domnului preşedinte Zgonea susţinut de majoritate – aceea de a citi câte o mie de amendamente – arată că ei au un dispreţ total faţă de amendamentele depuse de opoziţie, şi nu sunt amendamentele noastre, sunt mendamentele de care cetăţenii României beneficiază. Iată că ceea ce s-a întâmplat… Eu îi cunosc bine pe Ruşanu şi pe Zgonea, au o experienţă parlamentară. Ruşanu era albastru, era livid, pentru că toate stenogramele Comisiei şi plenului arată că el a comis un abuz, iar acest abuz nu va rămâne nepedepsit. Nu îi ridică nimeni statuie, iar ceea ce spunea preşedintele Camerei Deputaţilor – «cam aşa aţi procedat şi voi» – nu ne arată decât dispreţul faţă de ceea ce însemna opoziţia care există”, a spus Preda.

El a adăugat că opoziţia se manifestă batându-se pentru fiecare amendament şi că PDL nu va sta impasibil şi va bloca şedinţele Parlamentului.

„Dacă tu scoţi amendamentele pentru care opoziţia se poate bate, pur si simplu elimini interesul opoziţiei şi al milioane de cetăţeni de a beneficia de susţinere în aprobarea bugetului României, ori aşa ceva nu s-a făcut, nu există precedent, noi nu o să lăsăm aşa. Comisia juridică va fi sesizată, iar Ruşanu ar trebui să plece din conducerea comisiei şi din sală, pentru că nu se face aşa ceva. PDL nu va sta impasibil, vom bloca şedinţele Parlamentului la dezbaterea bugetului cu toţi membrii noştri dacă ei nu se ţin de promisiune. Vom sta şi noi la tribune cum au stat şi ei, ne vom lega şi noi cu lanţuri cum s-au legat şi ei, ca să vadă că interesul există. În ceea ce priveşte dispreţul şi aroganţa pe care o manifestă, vom găsi metodele de luptă la fel de neortodoxe ca acest comportament. Vrem să ne batem. Nu vrem să stăm de dimineaţă până seara să ne uităm la ei cum în dispreţ trec zeci de mii de amendamente”, a spus Preda.

Parlamentarii PDL au părăsit, miercuri, şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate bugetul de stat, acuzând faptul că amendamentele opoziţiei au dispărut din raportul comisiilor de buget-finanţe.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat pe hol că protestul democrat-liberalilor a fost determinat de faptul că Dan Radu Ruşanu, preşedintele Comisiei de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor, „cu de la sine putere”, a scos de pe lista de dezbatere amendamentele care aveau ca principală ţintă alocarea de fonduri pentru bugetul SGG.

Blaga a spus că, dacă aceste amendamente nu vor fi reintroduse în dezbatere, PDL nu revine în sală nici măcar la votul final.

„Dar o să vedeţi că le va reintroduce”, le-a mai spus Blaga jurnaliştilor.

Anterior, în plen, parlamentarii PDL Gheorghe Ialomiţianu, Cezar Preda şi Gheorghe Tinel au acuzat puterea că vrea să elimine dreptul opoziţiei de a susţine amendamentele la buget.

Gherghe Tinel a spus că este o situaţie „extrem de neplăcută” că mai multe amendamente depuse la comisiile de buget au „dispărut” din raport, iar opoziţia nu mai are ce să dezbată.

Preşedintele Comisiei de buget din Camera Deputaţilor, Dan Radu Ruşanu, a spus că amendamentele care nu au fost susţinute în comisiile de buget nu au mai fost trecute în raport pentru a fi suspuse dezbaterii plenului.

Gheorghe Ialomiţianu şi Cezar Preda au arătat că acest lucru este „un abuz” din partea lui Ruşanu, iar preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, i-a tăiat microfonul lui Cezar Preda, spunându-i că acesta are o problemă cu Ruşanu şi nu este vorba de procedură.

Liderul deputaţilor PDL, Mihai Stănişoară, a cerut o pauză de consultări, iar după pauză Zgonea a anunţat că staff-ul tehnic va pune la dispoziţia plenului toate amendamentele, iar, în acest timp, dezbaterea poate continua.

Stănişoară a protestat că şedinţa de plen nu este întreruptă pentru ca staff-ul să poată face acest lucru şi a anunţat că parlamentarii PDL părăsesc sala de şedinţe.

„Este dreptul dumneavoastră politic, nu mă pot supăra”, a replicat Zgonea.

Senatorii şi deputaţii s-au întrunit, miercuri dimineaţă, în plen, pentru a continua dezbaterile începute marţi la proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2013.