Pe ambalajul bomboanelor cu care s-a înecat eleva din Cluj care a decedat nu apăreau recomandări de vârstă. Ce spune un oficial al ANPC

Modelul de jeleu cu care s-a înecat fata de 14 ani din Cluj, decedată după o săptămână la spital, este un fel de bomboană gumată rotundă, aproape de dimensiunea unei mingi de ping-pong, care imită forma unui ochi, fiind foarte popular în rândul copiilor.

04 mai 2023, 21:09
Pe ambalajul bomboanelor cu care s-a înecat eleva din Cluj care a decedat nu apăreau recomandări de vârstă. Ce spune un oficial al ANPC

Oficialii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor au făcut apel la responsabilitate și atenție din partea celor care cumpără astfel de produse.

Paul Anghel, șeful Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, a explicat, într-o declarație pentru Gândul, că produsele scoase la vânzare trebuie să conțină informații privind ingredientele și avertismente legate de categoriile de vârstă cărora le sunt contraindicate, iar consumatorii trebuie să fie responsabili și atenți la indicațiile obligatorii.

„Acest produs este în mai multe varianții de forme și culori în foarte multe dulciuri. Ne pare rău că s-a întâmplat situația asta, nu am făcut controlul acesta, dar există informații și avertizări pentru fiecare produs în parte, obligatorii, inclusiv prin norme și regulamente europene, cu privire la anumite dimensiuni și caracteristici pe care produsul respectiv le are”, a explicat Paul Anghel.

Jeleu

La o scurtă documentare pe site-urile magazinelor online, din țară și din străinătate, pentru acest tip de jeleuri sunt publicate atât ingredientele, cât și avertismente privind limita de vârstă și modul în care trebuie consumat: ”INFORMAȚII SUPLIMENTARE. Contraindicat copiilor sub 5 ani. Mai întâi se mestecă, apoi se înghite”.

Citește și: Detaliul neștiut în cazul dublei crime din Onești. Ce l-a făcut pe Gheorghe Moroșan să recurgă la uciderea celor doi muncitori

”Cu atât mai mult, dacă există aceste avertizări, din păcate, vina aparține consumatorului care nu a citit și nu s-a informat forte atent asupra produsului.

Avertismentele, conform normelor europene și regulamentelor în vigoare astăzi, există. Sigur, acolo unde nu există sau există substanțe care pun în pericol sănătatea sau poate chiar viața consumatorilor, se iau măsurile de oprire sau de retragere din circuitul consumului uman, dar pentru un jeleu sau un produs de genul acesta, în acest moment e complicat de luat o măsură de genul acesta, dacă respectă prevederile legale”, a spus Paul Anghel, pentru sursa citată.

Fata de 14 ani s-a înecat cu un jeleu pe 26 aprilie, în timpul pauzei, la școala din comuna clujeană Geaca. Imediat după ce i s-a blocat în gât, ar fi încercat să bea apă, după care s-a prăbușit.

Profesorii au alertat cadrele medicale din comună, însă abia după sosirea unui echipaj medical de la Gherla, oraș situat la 30 de kilometri distanță de Geaca, s-a reușit extragerea jeleului. După ce a fost resuscitată în sala de clasă, eleva a fost transportată de urgență la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca și internată la Terapie Intensivă, în comă profundă.

După o săptămână, adolescenta de 14 ani a murit. Deoarece decesul nu s-a produs din cauze naturale, cazul a fost preluat de Poliție.

Citește și: Ambulanță implicată într-un accident rutier, în Vâlcea. Autospeciala a intrat într-un autoturism în care se afla o femeie gravidă