Pe ce dată sunt Moşii de vară 2024. Vezi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

Moșii de vară 2024. Sâmbăta Morților este ziua în care creștinii merg la biserică și împart diverse alimente pentru sufletul celor adormiți.
Alina Costache
24 mai 2024, 19:24
Pe ce dată sunt Moşii de vară 2024. Vezi ce se dă de pomană în Sâmbăta Morţilor

Moşii de vară 2024. Sărbătoarea Moșilor de vară îi comemorează pe toți cei dragi, care au plecat din această lume. În tradiția românească, există un cult al morților, fiindcă Biserica ne învață că atât cei vii, cât și cei morți formează o mare familie. De aceea ocazional, în Biserica Ortodoxă există anumite date de pomenire a celor plecați din această lume.

În fiecare an, în calendarul creștin ortodox se face pomenirea morților, iar zilele dedicate parastaselor se numesc „Moși” sau „Sâmbăta Morților”.

Când sunt Moşii de vară în 2024. Ce fac toți credincioșii în Sâmbăta Morților

În acest an, „Moșii de vară” se pomenesc pe 22 iunie 2024, în sâmbăta dinaintea Rusaliilor. Această zi este un prilej de rugăciune și reflecție la cele veșnice, dar și un mod de a păstra vie amintirea celor care au părăsit această lume.

De aceea, sâmbăta dimineață, în toate bisericile ortodoxe se fac slujbe de pomenire și parastas pentru cei adormiți. Creștinii vin la biserică cu colivă, pâine, vin și pachete cu pomană pe care le împart, după ce preotul le sfințește și le stropește cu vin.

Care e cea mai puternică rugăciune pe care o poți rosti în fiecare zi. Părintele Pimen Vlad: „Neîncetat, nu contează locul”

Ce se dă de pomană la Moșii de vară 2024

Creștinii dau de pomană la parastase și la Moșii de vară pentru a mijloci în fața Lui Dumnezeu pentru sufletele celor adormiți. Se crede că prin acest obicei, sufletele celor decedați sunt salvate și li se iartă păcatele spre mântuire.

Sărbătoarea Moșilor de vară pică înainte de Rusalii și de aceea există tradiția ca în această zi să se dea de pomană lapte cu orez și cireșe, pe lângă pachetele cu colivă și vin.

De asemenea, fiindcă sărbătoarea nu pică în Postul Sfinților Petru și Pavel, oamenii aleg să împartă sarmale, prăjituri și cozonac.

De Rusalii se dau de pomană vase de lut, căni, străchini și vase de lemn (cofe), împodobite cu flori și umplute cu lapte, vin sau apă. Pomana trebuie să fie caldă, deoarece se zice că mirosul bucatelor calde îi satură pe cei trecuţi la viaţa veşnică. În anumite zone ale țării aceasta regăsindu-se și sub denumirea de aburel.

La biserică, creștinii merg cu colivă, colaci, vin și cireșe pentru binecuvântare.

Potrivit tradiției, în ziua Moșilor de vară 2023, femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă, pentru că toţi colacii daţi de pomană nu vor ajunge la cei pomeniţi, şi „se întorc”  în casa celor care i-au dăruit.

Moşii de vară 2024, tradiții și obiceiuri 
În cultura românească se obișnuiește ca la sărbătoarea Moșilor de vară, credincioșii să viziteze mormintele rudelor decedate, să le curețe și să le îngrijească, să aprindă tămâie, să aducă flori și să aprindă lumânări pentru cei dragi, care au plecat la cele veșnice.

Rugăciunea care îți va aduce alinare în suflet! Sfânta Marta îți îndeplinește toate dorințele

Pe lângă acest obicei se mai obișnuiește ca la morminte să se aducă frunze de nuc, să se evite treburile casnice de acasă și să se stropească casa cu apă sfințită.

Totodată, la sărbătoarea Moșilor de vară, creștinul trebuie să caute pacea și rugăciunea și să nu se certe cu nimeni, ca să nu atragă ghinionul și mânia spiritelor.

Spynews
MAE, alertă de călătorie! Un român a murit și alți doi au avut nevoie de îngrijirile medicilor
Bzi.ro
Lupta dintre Zanni și Iancu Sterp se mută în ring? Ar trebui să se bată într-o gală RXF
Fanatik.ro
Legea care îi vizează direct pe românii care locuiesc la curte. Vecinii te pot obliga să faci asta
Capital.ro
Complet ILEGAL în propria locuință. Legea nu dă voie dacă ești proprietar sau chiriaș la BLOC
Playtech.ro
Simona Halep, în cea mai SCURTĂ fustiță! A desfăcut picioarele și s-a văzut chiar TOT
DailyBusiness
Vești bune pentru pensionari! Începe distribuirea biletelor de tratament
Adevarul
Bătaie ca în filme între fanii Angliei și Serbiei la Gelsenkirchen înaintea meciului celor două echipe de la Euro 2024. Meci cu grad ridicat de risc VIDEO
Spynews
Armin Nicoară, mesaj emoționant de ziua de naștere a mamei sale. Artistul se mândrește cu femeia care i-a dat viață: „Ești cea mai minunată” / FOTO
Spynews
Băuturile pe care este bine să le consumi pe caniculă. Te hidratează în zilele de vară
Evz.ro
Se împlinesc 80 de ani de la operațiunea „Neptun”. BNR scoate o monedă specială
Impact.ro
Antonia, apariție INCENDIARĂ la plajă! Costumul de baie MINUSCUL a lăsat tot la vedere ...
Prosport.ro
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini incendiare în costum de baie
wowbiz.ro
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini în exclusivitate
Cancan.ro
S-a 'combinat' în Nuba! N-a uitat mișcările senzuale de la 'Surprize, surprize' și a lovit în club
Playsport.ro
INCREDIBIL! Vedeta din România a fost îngrozită de ceea ce a trăit în America! "Urăsc țara asta". A filmat un atac armat și a postat imaginile
kanald.ro
Doliu în lumea muzicii! A murit Marius Baiazid, după o luptă cu o boală nemiloasă
Capital.ro
Românii vor fi verificați. S-a dat ORDIN de control. NIMENI nu mai are voie să încalce legea
StirileBZI
Săptămâna de lucru de 4 zile! Ce spun specialiștii despre weekend-ul de trei zile
Prosport.ro
FOTO. Mariana Bitang, transformare fizică uluitoare: cu greu a mai putut fi recunoscută! Cum arată doamna gimnasticii românești la 62 de ani
stirilekanald.ro
"Era sânge, era casa groazei!" - Ultimele clipe din viața Rădiței, surprinse de camerele de supraveghere
substantial.ro
Românii pot achiziționa noi titluri de stat Tezaur cu dobânzi atrăgătoare
MediaFlux
DOCUMENTE pentru RECALCULARE! Simona Bucura Oprescu a ANUNȚAT
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?