Pe ce se duc banii risipiţi din sănătate: Zeci de milioane de leo pentru firme private de pază

În primele șase luni ale anului 2016, achizițiile din sistemul de sănătate au depășit 1 miliard de euro, între 92% și 99% dintre contracte fiind încheiate direct cu furnizorul, fără licitație. Pe lângă medicamente, aparatură și alte bunuri necesare desfășurării activității, spitalele, serviciile de ambulanță și celelalte instituții din sistemul sanitar au cumpărat și servicii de supraveghere, pază și protecție.

RomaniaTV.net
21 nov. 2016, 15:06
Pe ce se duc banii risipiţi din sănătate: Zeci de milioane de leo pentru firme private de pază

În total, în intervalul ianuarie-iunie, au intrat în conturile unor firme, pentru astfel de servicii, peste 21 milioane de lei (echivalentul a circa 4,6 milioane de euro). Aceasta deși există cadrul legal pentru ca paza unităților sanitare să fie asigurată ori prin intermediul angajaților proprii, ori cu ajutorul poliției locale, contra cost.

În primele șase luni ale anului în curs, 69 de spitale din 29 de județe plus municipiul București au încheiat contracte de supraveghere, protecție și pază în valoare de 17.361.137,19 lei, adică circa 3,87 milioane euro. De remarcat că cele 69 de unități medicale reprezintă mai puțin de o cincime din total spitalelor din România, de unde se naște, firesc, întrebarea: cum s-au descurcat celelalte spitale din țară și din Capitală?

Bani pentru pază au intrat în conturile unor firme private și de la 15 direcții județene de sănătate publică și de la Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, fiind vorba de circa 657.000 euro. Șase servicii județene de ambulanță au mers și ele pe varianta pazei private, contra sumei totale de aproape 138.000 euro.

În total, în prima jumătate a anului 2016, instituțiile din sănătate au încheiat 101 contracte de pază prin cumpărare directă și negociere fără anunț de participare și doar cinci contracte prin licitație. Suma totală depășește 21 milioane de lei, adică aproximativ 4,61 milioane de euro.

Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad – 2,19 milioane lei

Pe 31 mai 2016, managerul Spitalului, Mirandolina Prișcă, a încheiat un acord cadru, pe doi ani, cu SC Thug Security SRL, firmă din Alba Iulia. Pentru atribuirea contractului a apelat la procedura „licitație deschisă” și la criteriul „prețul cel mai scăzut”, dar acestea au devenit irelevante în condițiile în care a fost primită o singură ofertă, a SC Thug Security SRL. Greu de spus dacă numărul extrem de redus de oferte primite se datorează condițiilor impuse, cum ar fi ca firma să fi prestat servicii similare în valoare cumulată, pe maximum două contracte, de 1.118.400 lei.

Cât despre serviciile pe care Spitalul se așteaptă să le aibă prestate, aflăm din Caietul de sarcini: pază, monitorizare și instalații video.

Concret, la prima componentă: 13 posturi de pază permanentă, plus un post de coordonator. Frumusețea este că, încă din start, conducerea Spitalului pare să fi plusat la calcule în beneficiul câștigătorului. De pildă, la calculul orelor necesare pentru posturile permanente, s-a plecat pe premisa că toate lunile au 31 de zile. Doar prin acest artificiu (744 de zile în doi ani de contract, față de 730 de zile, cât este în realitate), valoarea contractului a „sărit” cu circa 42.000 de lei. Apoi, în ceea ce privește tariful orar de pază, Spitalul a plecat pe ideea că acesta este de 9,50 lei fără TVA, deși la alte spitale pot fi găsite tarife orare și sub 8 lei. Nu în ultimul rând, încă de la început s-a lăsat posibilitatea majorării tarifului, scriind că acesta „se poate indexa odată cu modificarea salariului minim pe economie”.

Citeşte materialul integral pe digi24.ro