Pe cine ajuta înlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv

Înlocuirea cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte pare să aibă efecte pozitive, contribuind la creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Ovidiu Nicolescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).

RomaniaTV.net
12 feb. 2014, 16:01
Pe cine ajuta înlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv

„La prima vedere, măsura anunţată de Guvern, de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte, pare să aibă efecte pozitive. Primul efect pozitiv pe care îl anticipăm îl reprezintă creşterea consumului la nivelul păturii celei mai sărace a populaţiei, ca urmare a reducerii cu 25-50% a impozitului pe venitul salarial. În ceea ce priveşte eventualele pierderi la bugetul de stat, noi credem că încasările din TVA la produsele consumate vor fi mai mari decât pierderile determinate de scăderea impozitului pe venit. Nu în ultimul rând, măsura va avea şi un impact social pozitiv, pentru că va creşte puterea de cumpărare a populaţiei, ceea ce va duce la atenuarea sărăciei”, a spus Ovidiu Nicolescu, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, înlocuirea cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte reprezintă şi un avantaj politic pentru actuala coaliţie de guvernare.

„După punerea în aplicare a măsurii de înlocuire a cotei unice cu impozitul diferenţiat în trei trepte vor fi câteva milioane de persoane care vor da dovadă de un ataşament mai pronunţat pentru actuala coaliţie de guvernare la viitoare alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Aş vrea, totuşi, să subliniez că înainte de punerea în aplicare a acestei măsuri, ar fi trebuit realizat şi un studiu de impact, pentru a se cuantifica exact avantajele, dar şi consecinţele asupra bugetului de stat şi puterii de cumpărare a populaţiei”, a mai spus preşedintele CNIPMMR.