Pe Terra ar putea exista circa un trilion de specii

Planeta este plină de viață, însă oamenii au identificat până în prezent mai puțin de 1% dintre speciile existente pe planetă, potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea Indiana care a estimat că Terra ar putea găzdui circa 1 trilion de specii, conform CBS News ediția online.

05 mai 2016, 15:41
Pe Terra ar putea exista circa un trilion de specii

„Estimarea numărului speciilor de pe planetă se numără printre cele mai mari provocări în biologie”, a menționat coautorul studiului Jay T. Lennon, profesor asociat la Bloomington College of Arts and Sciences din cadrul Universității Indiana. ”Studiul nostru îmbină cea mai mare bază de date disponibilă cu modele ecologice și cu noi reguli ecologice cu privire la legătura dintre biodiversitate și abundență (…) oferindu-ne o nouă și riguroasă estimare a numărului de specii microbiene de pe planetă”, conform lui Jay T. Lennon.

Estimarea de 1 trilion de specii a fost obținută din uriașa bază de date a plantelor înregistrate, formelor de viață microbiene și animale, dintr-o combinare a surselor științifice, academice și guvernamentale ce reprezintă 5,6 milioane de specii microscopice și macroscopice care există în 35.000 de locații de pe glob. Cercetătorii au denumit procedeul cea mai mare compilare de date realizată vreodată. Toate continentele și oceanele au fost incluse în această centralizare de date, cu excepția Antarcticii.

O provocare mare în stabilirea numărului exact al speciilor de pe Terra este faptul că e aproape imposibil să înregistrezi toate formelor de viață microbiană de pe planetă. ”Până acum, ne-au lipsit instrumentele cu care să putem estima cu adevărat numărul speciilor microbiene în mediul natural”, a declarat Lennon, adăugând că sosirea noii tehnologii dedicată succesiunii genetice oferă un bazin uriaș, fără precedent, de noi informații.

Simon Malcomber, directorul programului „Dimensiuni ale Biodiversității” inițiat de National Science Foundation’s (NSF), a precizat că acest studiu subliniază cât de multe forme de viață așteaptă încă să fie descoperite și descrise pe Terra. NSF a finanțat cercetarea echipei de la Universitatea Indiana prin intermediul unui proiect care are ca obiectiv rezolvarea necunoscutelor majore în cunoașterea umană privind biodiversitatea planetei până în 2020. Studiul a mai fost sprijinit de U.S. Army Research Office.

Ceea ce aduce nou acest studiu este faptul că ia în calcul microorganismele, în comparație cu eforturile anterioare. Cercetătorii, care au folosit printre altele date de la National Institutes of Health’s Human Microbiome Project, Tara Oceans Expedition, The Earth Microbiome Project, au pus laolaltă 20.376 de cercetări despre bacterii, archaea (organisme unicelulare, anucleate) și ciuperci microscopice cu 14.682 de lucrări despre copaci, mamifere și păsări.

”Am bănuit că aspecte ale biodiversității, precum numărul speciilor de pe Terra, s-ar ajusta cu abundența organismelor individuale”, a declarat Kenneth J. Locey, coautor al studiului. Earth Microbiome Project a reușit să înregistreze doar 10 milioane de specii până în prezent, conform cbsnews.com.

Jay T. Lennon a mai precizat că rezultatele cercetării arată că de aproape 100.000 de ori mai multe mircroorganisme așteaptă să fie descoperite și peste 100 de milioane să fie pe deplin studiate. „Se pare că biodiversitatea microbiană este mult mai mare decât ne-am imaginat vreodată”, a mai spus Lennon. Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Citeşte şi Descoperire astronomică revoluţionară: Trei planete locuibile gravitează în jurul unei stele pitice