PE va vota o rezoluţie pentru ajutorarea celor peste trei milioane de persoane fără adăpost din UE

Parlamentul European va vota săptămâna aceasta o rezoluţie în care va cere Comisiei şi Consiliului să adopte o strategie pentru ajutorarea celor peste trei milioane de persoane fără adăpost din UE.

RomaniaTV.net
14 feb. 2012, 18:06
PE va vota o rezoluţie pentru ajutorarea celor peste trei milioane de persoane fără adăpost din UE

Iniţiativa de luni are la bază sutele de decese înregistrate de la instalarea valului de frig în Europa. Mai mulţi membri ai Parlamentului au explicat că tragediile înregistrate în rândul persoanelor fără adăpost îşi găsesc explicaţia, de fapt, în răspunsul inadecvat al statelor membre, cât şi al UE la acutizarea o dată cu criza economică a problemelor sociale.

Lipsa locurilor de muncă sau salariile neîndestulătoare pentru un trai decent, i-au trimis pe oameni în stradă, a spus un deputat, care a arătat că printre bătrâni şi copii există şi persoane salariate fără adăpost, care trăiesc în maşini, hoteluri şi care nu îşi permit să aibă un domiciliu stabil. Comisarul Michel Barnier a arătat că statele membre sunt primele care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru persoanele fără adăpost şi pentru pregătirea necesară, pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Cu toate acestea, a spus Barnier, „există şi o dimensiune europeană a acestei chestiuni. Este nevoie de un răspuns politic global, rapid şi puternic”.

Comisarul Michel Barnier a subliniat că sprijină înfiinţarea unui serviciu de protecţie civilă europeană şi că, la nivelul Uniunii Europene, pot fi găsite resurse pentru a stimula implementarea unor măsuri de asigurare a serviciilor universale de bază, cum ar fi locuinţele şi alimentele pentru persoanele fără adăpost.