Pedro Sanchez a demisionat. Premierul a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate în Spania pe 23 iulie

Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat, a dizolvat Parlamentul și a convocat alegeri anticipate pe 23 iulie după ce duminică partidul său a fost învins în alegerile locale.

29 mai 2023, 15:59
Pedro Sanchez a demisionat. Premierul a anunţat convocarea de alegeri legislative anticipate în Spania pe 23 iulie

Premierul spaniol Pedro Sanchez a demisionat. Adresându-se națiunii la televizor, Pedro Sanchez a anunțat că l-a informat deja pe Regele Felipe al VI-lea, șeful statului, despre „decizia sa de a dizolva Parlamentul și de a proceda la convocarea de alegeri generale”, care erau programate pentru sfârșitul anului.

Prin urmare, aceste alegeri vor avea loc în timpul semestrului preşedinţiei spaniole a Consiliului European, care va începe la 1 iulie, notează AFP.

Citește și: Cât costă viaţa în Spania. Scandal pe un grup de români: „Căutați un sat liniștit şi mergeți o dată pe săptămână la cumpărături”

Iniţial, alegerile legislative erau programate pentru sfârşitul anului, la o dată care nu fusese încă stabilită.

„Am luat această decizie având în vedere rezultatele alegerilor de ieri”, a declarat Sanchez, la Palatul Moncloa, sediul guvernului spaniol.

„În calitate de preşedinte al guvernului şi secretar al Partidului Socialist, îmi asum rezultatele (alegerilor de duminică) şi cred că este necesar să dăm un răspuns şi să supunem mandatul nostru democratic voinţei poporului”, a adăugat el.

Citește și: Un român din Spania, ales pentru a treia oară primar

Victoria Partidului Popular (PP, dreapta) în alegerile regionale şi municipale de duminică a depăşit aşteptările, totuşi optimiste, ale formaţiunii conservatoare.

Dintre cele 10 regiuni guvernate de socialişti direct sau în cadrul unei coaliţii şi care erau în joc duminică, PP a câştigat şase, inclusiv Valencia (est), una dintre cele mai populate şi mai bogate din ţară.

Cu toate acestea, PP va trebui să se bazeze pe sprijinul partidului de extremă-dreapta Vox în cinci dintre regiuni, deoarece nu dispune de majoritate absolută.

De asemenea, PP şi-a consolidat poziţia în cele două fiefuri regionale ale sale, Madrid şi Murcia (sud-est) şi a preluat primăriile din Valencia şi Sevilla (sud), al treilea şi al patrulea oraş din ţară.

„Am făcut primul pas” spre Palatul Moncloa, a declarat luni dimineaţă Alberto Núnez Feijóo, liderul PP şi potenţial succesor al lui Pedro Sanchez la conducerea Spaniei dacă va câştiga alegerile legislative.

Pedro Sanchez prezidează guvernul spaniol din iunie 2018. Atunci, el l-a înlăturat de la putere pe conservatorul Mariano Rajoy cu ajutorul unei moţiuni de cenzură depuse în urma condamnării PP de către justiţie într-un mare proces de corupţie.

El guvernează din ianuarie 2020 în coaliţie cu stânga radicală Podemos.