Pelerinaj de Sfântul Andrei INTERZIS anul acesta. Judecătorii au respins apelul făcut de ÎPS Teodosie

Judecătorii din Constanța au decis să mențină interdicția impusă de autoritățile locale cu privire la organizarea pelerinajului la Sfântul Andrei. Decizia este definitivă. Cu toate acestea, ÎPS Teodosie cheamă toţi preoţii din judeţul Constanţa la Mănăstirea Peştera Sfântului Andrei, solicitând totodată ca toate bisericile să rămână deschise pe 30 noiembrie pentru rugăciune individuală.

27 nov. 2020, 15:17
Pelerinaj de Sfântul Andrei INTERZIS anul acesta. Judecătorii au respins apelul făcut de ÎPS Teodosie

Pelerinaj de Sfântul Andrei, interzis din nou de instanță. Judecătorii au respins apelul făcut de Arhiepiscopia Tomisului la decizia Tribunalului Constanţa, care le-a respins cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

Citeşte şi: ÎPS Teodosie, așteptat de Poliție în fața bisericii a fost surprins fără mască la o slujba de înmormântare

 

Pelerinaj de Sfântul Andrei. Patriarhia Română intervine în ajutorul ÎPS Teodosie

Şi Patriarhia Română a solicitat, joi, Guvernului ca la Pelerinajul de Sfântul Andrei de la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, să fie permis accesul tuturor credincioșilor, indiferent din zona din care provin, cu respectarea normelor în vigoare.

„Patriarhia Română este preocupată atât de protejarea sănătăţii credincioşilor, cât şi de manifestarea libertăţii lor de credinţă. În acest sens, este necesar un dialog permanent între autorităţile de stat şi locale competente şi autorităţile religioase, mai ales în situaţia unor zone carantinate sau având o rată ridicată de infectare cu noul coronavirus, dialog la care a îndemnat şi Preşedintele României în luna octombrie din acest an.

Citeşte şi: SFÂNTUL ANDREI 2020. Când se pune grâul la încolţit

În cazul concret al pelerinajului la Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, comună care are un număr mic de locuitori (1992), se poate organiza, printr-o îngăduinţă a autorităţilor, pelerinajul, având în vedere caracterul excepţional al acestei sărbători pentru poporul român”, a transmis Patriarhia Română.

Reprezentanţii Patriarhiei îşi motizează solicitarea prin faptul că „Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este singurul sfânt din Calendarul Bisericii Ortodoxe Române a cărui pomenire este declarată sărbătoare naţională bisericească de către Sfântul Sinod, prin hotărârea nr. 4972 adoptată în şedinţa din data de 14-15 noiembrie 2001”.

„De asemenea, începând cu anul 2012, în Codul muncii, ziua de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este inclusă între sărbătorile legale în care nu se lucrează”, mai spun prelaţii.

„Ţinând cont de recunoaşterea de către Statul Român a rolului excepţional avut de către Sfântul Apostol Andrei în viaţa poporului român, este necesar ca autorităţile de stat competente să permită în mod excepţional credincioşilor din ţară să vină în pelerinaj la Peştera Sfântului Apostol Andrei, situată în comuna Ion Corvin, judeţul Constanţa, cu respectarea distanţei fizice, purtarea măştii şi dezinfectarea obiectelor atinse, aşa cum prevăd „regulile de protecţie sanitară privind activitatea cultelor religioase, inclusiv a slujbelor și rugăciunilor colective” (HG nr. 967/12.11.2020 privind prelungirea stării de alertă)”, susţin reprezenanţii Patriarhiei.


loading...