Penalii PNL, poze pe Facebook de la aniversarea a 140 de ani de liberalism

Deşi PNL tocmai şi-a schimbat statutul, în ideea unui tratament mai dur pentru membrii care au probleme în Justiţie, aceştia continuă să aibă un loc rezervat în primul rând în cadrul partidului. Cu ocazia celebrării a 140 de ani de liberalism în România, deputatul Mircea Roşca a postat pe Facebook o poza în care apare alături de Ludovic Orban, un alt liberal căruia irosirea a 400 de milioane de lei pentru construcţia Transalpina îi dă fiori penali.

24 mai 2015, 15:02

Depuatul liberal Mircea Roşca, împotriva căruia au fost luate, pe rând, măsurile de arestare prventivă, arest la domiciliu şi cea de control judiciar, a fost prezent la Consilul Naţional al PNL, în cadrul căruia, culmea ironiei, s-a hotărât ca PNL să fie mai puţin permisiv cu membrii săi care au probleme cu legea. Deputatul PNL de Prahova a fost arestat în luna noimbrie a anului trecut, într-un dosar în care a fost acuzat de trafic de influenţă. Potrivit anchetatorilor, în 2011, când era vicepreşedinte al PNL Prahova, deputatul PNL a cerut de la un om de afaceri, care l-a denunţat la DNA, 20.000 de euro pentru a interveni la preşedintele PNL Azuga, Gabriel Popescu, şi la alţi membri ai Consiliului Local Azuga pentru ca firma denunţătorului să dobândească terenuri în oraş. Pe de altă parte, în perioada 2011-2014, Mircea Roşca ar fi intervenit pe lângă factorii de decizie din instituţii publice din judeţul Prahova, respectiv Consiliul Judeţean, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuropsihiatrică pentru Persoane Adulte cu Handicap Călineşti şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat – Sucursala pentru Reprezentare şi Protocol Sinaia, în vederea atribuirii către societăţile deţinute de vărul său, omul de afaceri Adrian Rotilă, a unor contracte de achiziţii publice. În schimbul acestor „intervenţii”, susţin procurorii anticorupţie, Roşca ar fi primit de la Rotilă aproximativ 90.000 de lei, construcţii în valoare de 35.418,39 lei şi folosinţa unui autoturism marca Audi A8. Ulterior, magistraţii au hotărât scoaterea lui Roşca din arest preventiv şi plasarea în arest la domiciului, iar apoi acesta a fost pus sub control judiciar.

Alături de Roşca, într-o ipostază extram de prietenoasă, apare şi Ludovic Orban, un alt liberal care are motive să se teamă de Justiţie. Recent, Corpul de Control al Guvernului a sesizat DNA cu privire la modul în care au fost aruncaţi pe ferastră banii publici pentru modernizarea Transalpina. Potrivit raportul Corpului de control, prin deciziile luate în calitate de miniştri ai Transporturilor, respectiv Economiei in Guvernul Tăriceanu, Ludovic Orban si Varujan Vosganian, au încalcat legea atunci când au aprobat realizarea lucrărilor de modernizare a Transalpina.

Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce ar fi generat o pagubă de 388,7 milioane lei, se arată în comunicatul Executivului.

Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.