Penitenciarul în care a fost închis Nicolae Ceauşescu, transformat în hotel de lux. Suma uriaşă, plătită de un afacerist libanez pentru a-l prelua

Ruinele închisorii-muzeu Doftana, care se află în comuna Telega din Prahova, au fost concesionate de afaceristul libanez Mohammad Murad. Deţinătorul lanţului de hoteluri Phoenicia vrea să dezvolte în jurul clădirii un complex turistic ce va cuprinde şi un muzeu dedicat comunismului.

07 iun. 2022, 22:58
Penitenciarul în care a fost închis Nicolae Ceauşescu, transformat în hotel de lux. Suma uriaşă, plătită de un afacerist libanez pentru a-l prelua

Mohammad Murad a luat în concesiune închisoarea Doftana, penitenciarul în care a fost închis Nicolae Ceauşescu, pentru o perioadă de 49 de ani. Deținătorul lanțului de hoteluri Phoenicia va investi 25 de milioane de euro pentru reabilitarea Muzeului Doftana care este monument istoric de clasa A.

Afaceristul libanez va investi 10 milioane euro pentru reabilitarea fostei închisori și 15 milioane euro pentru dezvoltarea unui complex turistic în jurul clădirii închisorii. Lucrările ar putea începe cel mai devreme în anul 2024.

Mohammad Murad a concesionat închisoarea Doftana în urma unei licitaţii publice organizate de proprietarul penitenciarului, primăria Comunei Telega, în data de 30 mai. Potrivit contractului, câștigătorul va prelua imobilele și terenul aferent pentru o perioadă de 49 de ani.

Citeşte şi: Unde se află locul din România pe care Ceaușescu l-a detestat. Elena, soția lui, îl adora

Penitenciarul în care a fost închis Nicolae Ceauşescu, Gheorghe Gheorghiu Dej şi Corneliu Zelea Codreanu, ruină după 1990

Construit în anul 1894, la ordinul regelui Carol I, penitenciarul Doftana a devenit loc de detenție inițial pentru tâlharii de rând care erau trimiși în ocna de sare. Ulterior, aici au fost închişi liderii comuniști, inclusiv Nicolae Ceaușescu, Gheorghe Gheorghiu Dej, Ilie Pintilie, dar și legionarii Corneliu Zelea Codreanu și Horia Sima. După cutremurele din anii ’40, penitenciarul Doftana a fost închis deoarece clădirea a fost grav afectată. Apoi, aceasta a fost transformată în muzeu.

După anii ’90, clădirea penitenciarului Doftana s-a transformat într-o ruină. Plafonul imobilului s-a prăbuşit sub greutatea zăpezii, iar, odată cu trecerea timpului, au fost furate cărămizile din zidurile clădirii de către hoţii locali.

Chiar dacă a devenit o ruină, clădirea penitenciarului a fost o atracție pentru oamenii de afaceri interesați să preia clădirea și terenul pentru o clinică medicală, centru de recuperare și chiar complex sportiv. Ani la rândul, planurile afaceriştilor s-au dovedit doar a fi declaraţii de intenţie. Motivul: imobilul central al penitenciarului este monument istoric din clasa A (valoare națională și internațională), iar preluarea în concesiune nu permite dărâmarea ruinelor, ci conservarea lor, conform Ziare.com.

Citeşte şi: S-a vândut restaurantul preferat al soţilor Ceauşescu din Neptun. Cine vrea să salveze „Calul Bălan”

Mohammad Murad a concesionat închisoarea Doftana. Va fi obligat să restaureze clădirea peniteniciarului

Prin caietul de sarcini, Mohammad Murad este obligat să consolideze, să conserve și să restaureze clădirea penitenciarului. O parte din clădire ar urma să fie transformată în muzeu dedicat comunismului. Pentru acest capitol din contractul de concesionare, omul de afaceri libanez va cheltui zece milioane de euro.

Alte 15 milioane de euro vor fi cheltuite pentru amenajarea unui complex turistic, cu precizarea că viitorul hotel trebuie să respecte elementele de arhitectură originale, nefiind permisă nici măcar demontarea ”elementelor de finisaj care amintesc de programul de arhitectură de penitenciar” sau a elementelor din metal, conform caietului de sarcini.

Pe lângă cele 25 de milioane de euro care vor fi investite la penitenciarul Doftana, concesionarul va plăti în fiecare an primăriei Telega o redevență în valoare de 110.000 de lei, în două tranșe. Primii bani, 50 la sută din valoarea redevenței anuale, vor intra în contul primăriei în primele șase luni de la semnarea contractului.

Potrivit datelor publicate pe site-ul primăriei Telega, domeniul Doftana cuprinde clădirea centrală a închisorii cu o suprafață de 5930 mp, la care se adaugă alte dependințe, casa portarului și birourile administrative. Terenul are o suprafață de 110.163 metri pătrați.