Pensia de vis trăită în Spania. Cum au ajuns doi români să aibă parte de o bătrânețe ca în filme

Pentru mulți dintre români etapa pensionării este de coșmar, tocmai pentru că în România veniturile sunt extrem de mici. Totuși, există și persoane mai fericite care au parte de o bătrânețe de vis trăită în Spania. Iată cum au reușit să facă acest lucru.

04 apr. 2023, 12:17
Pensia de vis trăită în Spania. Cum au ajuns doi români să aibă parte de o bătrânețe ca în filme

Cum poți să te bucuri de bătrânețe în Spania. Viața la pensie poate varia foarte mult în funcție de nivelul veniturilor, de starea de sănătate și de sprijinul pe care îl primesc din partea familiei. Pentru anumite categorii această perioadă a vieții se poate dovedi a fi extrem de confortabilă și frumoasă, în special pentru cei care au reușit să strângă niște bănuți sau au sprijinul familiei.

Citește și: Românii cumpără Spania bucată cu bucată. Aceștia sunt cei mai mari cumpărători străini de locuințe din regat

Totuși, alte categorii de pensionari își duc traiul la limita rezistenței din cauza veniturilor mici sau având probleme grave de sănătate care necesită cheltuieli semnificative pentru medicamente sau îngrijitori. În România, marea majoritate a pensionarilor au un venituri extrem de mici, trăind în sărăcie și izolare socială.

Există totuși și oameni care își pot îndulci pensia cu călătorii și vacanțe. Unii dintre ei se bucură de un confort special. Acesta este și cazul povestit de un român care a trăit și a muncit în străinătate, alături de soție. Acum aceștia plănuiesc să se retragă și să își trăiască bătrânețea în Spania.

Viața la pensie trăită în Spania

„Am dori să ne relocăm ca pensionari din Canada în Spania. Drumul prin România cu repatriere, și apoi mutat în Spania. Este oare posibil să ne relocăm direct în Spania? Cunoaște cineva o asemenea soluție? Mulțumim anticipat pentru un răspuns edificator. Pentru cei care doresc să afle motivul dorinței noastre, iarna în Canada durează, cu mici excepții, 6-7 luni. Azi-noapte au fost -13 C, iar acum 21 martie ninge! Ținem să trăim într-o enclavă de vorbitori de limba engleză, pentru că o cunoaștem. Dorim să trăim între spanioli, pentru că așa le vom putea învață limba și cunoaște obiceiurile. Canada de astăzi, din nefericire, nu mai este cea pe care am cunoscut-o la sosirea aici, acum peste 40 de ani. Rămâne în continuare o țară extrem de civilizată, în comparație cu multe altele, dar a suferit și suferă schimbări majore. Pentru mine, chiar după revenirea în Europa, va rămâne, fără îndoială „acasă”.”, a povestit bărbatul pe un grup de Facebook.

Acesta a mai explicat că motivul pentru care își dorește să renunțe la Canada este clima, care este destul de dificil de suportat, dat fiind că aproximativ 6-7 luni pe an este iarnă. De asemenea, acesta a mai mărturisit că ei sunt pensionari tineri și că își doresc să străbată Europa și să se bucure de momente frumoase.

„Avem multiple cetățenii, căci am locuit ani mulți (poate prea mulți ani) și în Germania. Avem încă și cetățenia română, de aceea ideea de repatriere, apoi mutarea în Spania. Motivul este foarte simplu: Canada este minunată, este pentru noi „acasă” de foarte mulți ani, dar 6-7 luni de iarnă pe an, au devenit mult prea multe. Când eram ocupați cu serviciul, nu eram afectați de acest aspect, acum la pensie suntem siliți să petrecem mult timp în spații închise (acasă, mall-uri, etc), vremea nepermițând activități în aer liber, activități de altfel foarte necesare. Suntem pensionari relativ tineri și intenția este să batem Europa, așa cu am făcut-o și în cei 21 de ani de Germania”, a detaliat acesta în comentarii, pe grupul Români în Spania.

Internauții nu au întărziat să îi răspundă bărbatului, oferindu-i mai multe sfaturi despre cum ar putea să facă tranziția din Canada în Spania mai ușoară din punct de vedere birocratic.

„Cred că cel mai scurt drum este drumul știut, chiar dacă în cazul ăsta sunt vreo 6000 de km în plus (un dus spre România și înapoi în Spania). Încercați să găsiți persoane în aceeași situație. Luatul casei pentru rezidență permanentă: trebuie să fie o casă de cel puțin 500.000 EUR. Cât despre pensie, probabil că e mai scurt să fie transferată pensia din Canada în Spania, decât din Canada în România și apoi din România în Spania. Mai e ceva cu pensia în Spania. Maximul este 4 mii de euro.”

„De ce trebuie o casă de 500.000 euro? Sunt apartamente de 100.000 de euro în sus, depinde de posibilități și preferințe. Important este să cumpere o casă pentru a obține rezidență permanentă, nu contează valoarea.”

„Cetățenii europeni au drept la liberă circulație, restul au nevoie de vize sau dacă vor să ia Golden Visa atunci e cu bani investiți în casă în Spania de minim 500k EUR.”

Citește și: Cum arată Alina Stoica, șefa grupării mafiote care a terorizat Spania. Ea este ”Regina Madridului”