Românii cumpără Spania bucată cu bucată. Aceștia sunt cei mai mari cumpărători străini de locuințe din regat

Toată Europa știe că România este o țară a proprietarilor, iar obiceiul românilor de a avea o casă a lor nu i-a părăsit chiar dacă se află la mii de kilometri distanță patria mamă. În ultimii ani, românii din Spania au devenit ce cei mai mari cumpărători străini de locuințe din regat.

31 mart. 2023, 23:17
Românii cumpără Spania bucată cu bucată. Aceștia sunt cei mai mari cumpărători străini de locuințe din regat

Românii cumpără Spania bucată cu bucată. Asociația Registratorilor din Spania a publicat săptămâna trecută anuarul locuințelor scoase la vânzare în regat în 2022.

Citește și Țeapa de peste 800.000 de euro dată de o firmă din Republica Moldova! Sute de români au rămas cu buzunarele goale

Românii cumpără Spania bucată cu bucată

Acesta a scos la iveală faptul că străinii au cumpărat 13,8% din locuințele scoase la vânzare în Spania în 2022, în creștere de la 10,8%, față de anul precedent.

Topul străinilor care au cumpărat cele mai multe case în Spania este condus de români. Potrivit analizei care se concentrează pe numărul de provincii în care predomină o anumită naționalitate, românii, cu 20 de provincii, au fost cei mai populari cumpărători străini, aceștia au fost urmați de către marocani.

Anuarul Asociației Registratorilor arată că în provinciile din interiorul Spaniei, predomină achizițiile efectuate de români, în timp ce marocanii sunt cumpărătorii majoritari în sud.

De asemenea, datele acestei analize arată că englezii au cumpărat cele mai multe locuințe în Andaluzia, nemții în insulele Baleare și Canare, chinezii în Barcelona și portughezii în Galicia.

Numărul străinilor care au cumpărat locuințe în Spania a ajuns la un nivel istoric, reprezentând 13,8% din total, cu peste 88.000 de tranzacții.

Astfel, majoritatea străinilor au cumpărat locuințe în Insulele Baleare (34,4%), Insulele Canare (28,6%), Comunitatea Valenciană (26,8%) și Murcia (19,1%), potrivit Intereconomia.

Asociația Registratorilor spun că acest fenomen „arată forța actuală a cererii străine în contextul imobiliar”.

Românii nu au investit masiv doar în locuințele din Spania. În ultimul an, foarte multe persoane au cumpărat case în Grecia, Franța și Italia pentru care au investit 500.000 de euro sau mai mult.

Anul trecut au avut loc 531.589 de tranzacții de vânzări și cumpărări de locuințe vechi, cu 17,6% mai multe pe an în timp ce la locuințele noi s-au înregistrat 114.652 de tranzacții, cu 1,9% mai multe decât la finalul anului 2021.

În 2022, prețul mediu plătit pentru o locuință a fost de 188.036 de euro, cu 4,5% mai mult față de anul precedent.

Totodată, formalizarea creditelor ipotecare pentru locuințe de către străini s-a menținut la 6,6%, un procent mai mare față de anul precedent (5,5%), cu 30.503 înregistrări. Mai mult, valoarea medie a creditului ipotecar al străinilor în 2022 a fost de 170.965 euro, cu o creștere, pentru al nouălea an consecutiv, de 7% față de 2021.

Citește și Salarii 2023. Bulgaria şi România, cei mai zgârciţi angajatori