Pensii 2020. CCR, decizie despre rectificarea bugetară adoptată de Parlament. Ce se va întâmpla cu venitul pensionarilor români

Pensii 2020. Curtea Constituţională a României (CCR) va hotărî soarta pensionarilor români. Aceasta va dezbate pe 25 noiembrie sesizările Guvernului cu privire la proiectul de rectificare bugetară adoptată de Parlament. Forma propusă aparţie PSD şi include şi majorarea pensiilor cu 40%. Executivul a contestat cele două proiecte adoptate de Legislativ.

RomaniaTV.net
14 oct. 2020, 13:11
Pensii 2020. CCR, decizie despre rectificarea bugetară adoptată de Parlament. Ce se va întâmpla cu venitul pensionarilor români

Potrivit amendamentelor din proiectele PSD adoptate de Legislativ, pensiile ar urma să crească cu 40%. De altfel, există mai multe modificări care vor implica sume de bani uriaşe pentru a le putea onora.

„Se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 – Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, Titlul 55 – Alte transferuri, Art.01 alin.05 – Programul de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, Titlul 80 – Împrumuturi, Art.30 – Alte Împrumuturi”, conform amendamentului adoptat şi propus de grupul parlamentar al PSD.

Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%.

Pensii 2020. Guvernanţii au mărit doar cu 14% pensiile, în septembrie. Cât a ajuns acum punctul de pensie

Pe 1 septembrie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.875 de lei, de la 1.442. Guvernanţii au mărit punctul de pensie doar cu 14%, nu cu 40% cum era prevăzut iniţial în legea dată de social-democraţi.

De altfel, în documentul anterior erau prevăzute mai multe modificări. Vorbim despre creşterea indemnnizaţiei minime sociale pentru pensionari. Majorare s-a făcut tot cu 14% şi a ajunde de la 704 lei, la 800 de lei.

Ministrul Muncii a evitat zilele trecute să vorbească despte creşterea pensiilor. Întrebată dacă punctul de pensie va creşte de la 1 ianuarie 2021 cu 10 procente, aceasta a spus că nu poate confirma informaţia. Violeta Alexandru a motivat răspunsul prin faptul că trebuie să existe o evaluare a încasărilor din anul precedent.

Pensii 2020. Ministrul Finanţelor, ameninţare halucinantă pentru pensionari: Ar putea da banii înapoi

După ce Parlamentul a decis pe 22 septembrie ca pensiile să fie majorate cu 40%, ministrul de Finanţe a venit cu o declaraţie halucinanată. Florin Cîţu a spus că dacă această majorare va fi implementată e posibil ca oamenii să dea cele 14% primite de până acum înapoi. Declaraţia a stârnit reacţii critice.

”Am crescut pensiile şi au fost deja plătite şi pensiile și alocaţiile cu cea mai mare sumă pe care am văzut-o la pensii şi să ştie toată lumea. În aceste amendamente nu există surse de finanţare. O acțiune care nu are niciun sens în acest moment, nu are niciun sens pentru că deja pensiile au fost crescute. Apar tot felul de alte probleme. S-ar putea ca trecerea acestei legi să îi facă pe oameni să dea banii înapoi, sunt tot felul de nebunii legislative”, a declarat Florin Cîțu.