Pensii 2021. Această categorie de români poate ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Angajaţii care au lucrat cel puţin 25 de ani în industria de producţie de energie termică şi electrică vor beneficia de o reducere a vârstei standard de pensionare. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis.

16 iul. 2021, 13:05
Pensii 2021. Această categorie de români poate ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Pensii 2021. Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Legea prevede introducerea unor noi activităţi din domeniul producţiei energiei electrice şi termice, în categoria celor care se desfăşoară în condiţii de muncă speciale, precum şi instituirea unei noi excepţii de la prevederile art. 55 alin.(1) lit.b) din lege, stabilindu-se astfel condiţiile de pensionare pentru persoanele care au desfăşurat aceste activităţi.

Pensii 2021. Această categorie de români poate ieşi la pensie cu 13 ani mai devreme. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Vor fi considerate locuri de muncă în condiţii speciale şi „activităţile de producţie, mentenanţă şi asimilate din unităţile de producţie a energiei electrice în termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unităţile de extracţie a cărbunelui, pentru personalul implicat direct şi nemijlocit în utilizarea procedeelor şi utilajelor specifice producţiei energiei electrice şi extracţiei cărbunelui”.

Persoanele care au desfăşurat aceste activităţi vor beneficia de pensie pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani, pentru un stagiu de cotizare de cel puţin 25 de ani realizat în aceste activităţi.

Pe de altă parte, creșterea vârstei de pensionare până la 70 de ani se va produce automat la solicitarea angajatului, fără a fi nevoie de acordul angajatorului. Asta prevede proiectul de lege privind unele măsuri pentru continuarea activității de către persoanele care îndeplinesc condițiile de pensionare care a fost a adoptat miercuri, 9 iunie, în şedinţa de Guvern şi trimis Parlamentului.

Premierul Florin Cîţu a declarat că proiectul de lege referitor la modul în care creşte vârsta de pensionare „merge în Parlament în procedură de urgenţă”.

„Are toate premisele să fie adoptat în această sesiune parlamentară”, a declarat ministrul Muncii, Raluca Turcan.

„Continuarea activității în condițiile art. 2 și art. 3 din prezenta lege nu este condiționată de acordul prealabil al angajatorului”, reiese din articolul 4 al proiectului de lege.

Referitor la vârsta de pensionare în cazul persoanelor din domeniul educaţiei, proiectul prevede următoarele:

Art. 13 – Legea educației naționale nr. 1/2011, republicată, cu modificările ulterioare și completările ulterioare, se modifică după cum urmează:

La articolul 284, alineatele (6) – (8) se modifică și vor avea următorul cuprins:

(6) La cerere, personalul didactic din învățământul preuniversitar de predare poate continua activitatea, în condițiile legii, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu respectarea prevederilor art. 4 din prezenta lege.

(7) Reîncadrarea în funcția de personal didactic a personalului didactic pensionat care nu a împlinit vârsta de 70 de ani, se face anual, cu menținerea drepturilor și obligațiilor care decurg din desfășurarea activității didactice avute anterior pensionării și cu acordul consiliului de administrație.

(8) Personalul didactic menținut în funcția didactică în condițiile alin. (6) sau reîncadrat în funcția de personal didactic, în condițiile alin. (7), poate fi numit prin detașare în interesul învățământului în funcții vacante de conducere sau de îndrumare și control, neocupate prin concurs, în condițiile legii.”

Citeşte şi: Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, garantează că pensia şi vârsta de pensionare nu se modifică pentru militari: „Să-şi imagineze cineva un batalion de militari de 55-60 de ani”