Pensii 2022. Bătaie de joc, Guvernul recunoaşte discrepanţe uluitoare pentru aceleaşi condiţii de muncă şi salarizare. Ghinion doar pentru unii!

​Sunt cazuri în care o persoană pensionată în 2022 are pensie mai mare cu 30-40% decât a cuiva care a ieșit la pensie acum 3-4 ani, spune ministrul Dan Vîlceanu.

10 mart. 2022, 13:46
Pensii 2022. Bătaie de joc, Guvernul recunoaşte discrepanţe uluitoare pentru aceleaşi condiţii de muncă şi salarizare. Ghinion doar pentru unii!

Pensii 2022. Guvernul trebuie să facă reforma pensiilor pentru a elimina inechitățile din sistem, a declarat, marți, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, care a precizat că Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu refeormele prevăzute, nu poate fi renegociat.

„În ce privește sistemul de pensii și reforma pensiilor, eu cred și toți românii ar considera că reforma pe care trebuie să o face este foarte utilă. Vorbim de eliminarea inechităților din sistem. Sunt multe situații în care un pensionar a ieșit la pensie anul acesta și are pensia mai mare cu 30-40% față de alt pensionar care a ieșit la pensie acum 3-4 ani, ceea ce este o inechitate crasă și nimeni nu-și dorește să se mai întâmple acest lucru. În al doilea rând, creșterea pensiilor mici. În România acum nu există posibilitatea de a crește pensiile mici, poți crește doar punctul de pensie și cnd crești punctul de pensie, crești la toți și inechitățile devin și mai mari. Reforma pensiilor aduce echitate în sistem și nu cred că trebuie să schimbăm ceva aici” -a spus Vîlceanu, într-o conferință.

Se modifică Legea Pensiilor. Aceşti români ar putea ieşi la pensie mai repede. Care sunt condiţiile

Secretarul general al PNL a respins o solicitare a partenerilor de guvernare de la PSD de renegociere a PNRR cu Comisia Europeană, dar a admis că legal există totuși posibilitatea de a modifica planul.

„Discuțiile pe care le-am avut cu membrii PSD pe tema asta s-au întâmplat ieri la Parlament. Am participat la o discuție cu colegii din Comisia de afaceri europene din Camera Deputaților și acolo, într-adevăr, colegii de la PSD au ridicat această problemă a unei posibile renegocieri. Așa cum am spus și ieri, spun și astăzi: nu există niciun document din care să poată să reiasă posibilitatea unei renegocieri. Există, într-adevăr, posibilitatea de a modifica, care e cu totul altceva” – a spus Dan Vîlceanu.

Pilonul II de pensii. Se majorează cota de cotribuţie pentru pensiile private. Decizia Guvernului îi afectează pe toţi românii
Pensii 2022. Șase ministere vor putea depune proiecte și accesa banii din PNRR în perioada următoare, după ce au semnat marți, la Guvern, acorduri de finanțare cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Renegocierea se referă la tot Planul Național de Reziliență și nu se pune problema de a începe o renegociere, pentru că atunci când începi renegociere pe tot planul înseamnă că toți banii despre care vorbeam că intră în România nu mai există. Deci nu mai vorbim de reforme, de investiții, se termină tot. Or, nu cred că cineva își dorește ca noi să pierdem banii ăștia. Gândiți-vă că pentru a renegocia tot planul îți trebuie timp. Acest fond de redresare și reziliență funcționează până în 2026. Dacă ne apucăm acum să renegociem totul, pentru încă câteva luni, poate chiar un an, s-ar putea să ajungem la concluzia că renegociem degeaba, pentru că nu mai ai când să pui în valoare tot ceea ce scrie în acest plan. Din punctul meu de vedere, trebuie să rămânem concentrați pe implementare, pentru că e foarte puțin timp. Și așa e probmlema când facem anumite investiții să le terminăm până ăn 2026, pentru că trebuie făcute call-uri de proiecte, semnate contracte , licitații, care necesită timp” – a mai explicat ministrul Vîlceanu legat de cererile colegilor săi de la PSD.

Pensii 2022. Această categorie de români poate ieși mai repede la pensie! Ce criterii trebuie să fie îndeplinite