Pilonul II de pensii. Se majorează cota de cotribuţie pentru pensiile private. Decizia Guvernului îi afectează pe toţi românii

Guvernul vrea să majoreze contribuţia la pilonul II de pensii. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, începând cu 1 ianuarie 2024, contribuţia la pilonul II va creşte de la 3,75% la 4,75%.

09 mart. 2022, 20:16
Pilonul II de pensii. Se majorează cota de cotribuţie pentru pensiile private. Decizia Guvernului îi afectează pe toţi românii
Pilonul II de pensii. Se majorează cota de cotribuţie pentru pensiile private

Pilonul II de pensii. Guvernul vrea să majoreze contribuţia pentru pensia privată. Majorarea este prevăzută în programul de guvernare și în Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).

Pilonul II de pensii. Creşte contribuţia pentru pensiile private

Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă, cota de contribuție la Pilonul II va creşte de la 3,75%, cât este în prezent, până la 4,75%.

Citeşte şi Gabriela Firea îl pune la punct pe Florin Cîţu după ce a propus reducerea CAS. „Când am propus scăderea CAS pentru construcţii, ni s-a spus că afectează Pilonul II”

„Obiectul de reglementare al proiectului de act normativ îl constituie majorarea, începând cu 1 ianuarie 2024, a contribuțiilor la fondurile private de pensii de la 3,75% la 4,75%. Atât în Planul Național de Reziliență și Redresare – PNRR, cât și în Programul de Guvernare este prevăzută măsura care vizează creșterea contribuțiilor pentru Pilonul II cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent până la 4,75% în 2024”, prevede proiectul ordonanţei de urgenţă.

Sistemul de pensii private în România a fost lansat în primăvara anului 2008. De atunci şi până la finalul anului 2021, peste 64.000 de români au primit pensie prin intermediul pilonului II. Valoarea cumulată a plăţilor efectuate de către administratorii Pilon II este de aproximativ 685 de milioane de lei. Cei mai mulţi au preferat să încaseze banii sub formă de plată unică.

Citeşte şi Pensii private 2022. Ministrul Finanţelor, anunţ important despre Pilonul II de pensii: „Sunt nişte erori”