PENSII 2022. Veste proastă pentru 5 milioane de români, recalcularea pensiilor se face greoi

Recalcularea pensiilor ar putea fi blocată din cauza evaluarii dosarelor de pensie care ar putea întârzia. Deocamdată, doar două milioane din cele cinci au fost revizuite.

25 iun. 2022, 14:10
PENSII 2022. Veste proastă pentru 5 milioane de români, recalcularea pensiilor se face greoi

PENSII 2022. Milioane de români aşteaptă de ani buni pensii echitabile de la stat, dar sunt premise ca nici în acest an să nu se întâmple acest lucru, alte trei milioane de dosare aşteptând revizuirea. În schimb, sunt români care pot cere recalcularea o dată pe an.

PENSII 2022. Modificare privind pensia, sunt vizate toate persoanele care au copii

PENSII 2022. Persoanele care decid să lucreze chiar și după vârsta pensionării au dreptul, conform legii, să depună și o cerere pentru recalcularea pensiei, astfel sumele plătite suplimentar de către angajat pentru asigurările sociale, să fie adăugate la calculul pensiei.


Astfel, cei care au realizat stagii de cotizare și după vârsta de pensionare au dreptul de a li se recalcula pensia conform art.107 din actuala Lege a pensiilor.

Potrivit Legii nr.263/2010 „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia (…)”.

Cei care au dreptul la recalculare pensiei sunt și cei care dintr-un motiv sau altul nu au depus la Casa de Pensii toate documentele necesare pentru stabilirea corectă a pensiei, documente precum adeverințe de vechime ori de studii, ceea ce înseamnă că la recalculare, pensia să fie mai mare.

Așadar, pentru a putea cere recalculare pensiei trebuie depusă o cerere care va fi însoțită de adeverințele de vechime sau de studii.

Conform Legii pensiilor la art. 107 se spune că: „Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limita de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicită recalcularea pensiei, în condițiile legii”.

PENSII 2022. Când se primește pensia recalculată
Acest lucru este reglementat tot de articolul menționat mai sus și care spune că pensiile recalculare se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.

Trebuie reținut faptul că în acest moment este încă în vigoare Legea pensiilor nr.263/2010, noua Lege a pensiilor 127/2019 urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2023, după ce a fost amânată aplicarea acesteia prin OUG 8/2021 cu toate că fusese programată intrarea în vigoare pentru data de 1 septembrie 2021.

Menționăm acest lucru deoarece conform noii legi recalcularea va fi posibilă doar o dată pe an. Guvernul a anunțat încă din luna aprilie 2022 programul Sprijin pentru România, program prin care se are în vedere acordarea de ajutoare financiare celor cu venituri mici în perioada de criză economomică prin care trece România.

Din acest program face parte și sprijinul de 700 de lei care se acordă celor care au venituri mai mici sau egale cu 2.000 de lei.

Recalculare pensii 2022. Anunţ de ultimă oră al ministrului Muncii despre banii în plus primiţi de pensionari. „Vom face tot ce ţine de noi”

PENSII 2022. Peste 52.000 de dosare au fost verificate! Între pensionari nu vor mai fi diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor

Peste 52.000 de dosare de pensii au fost analizate de specialiștii din cadrul Casei de Pensii Vaslui. În total, trebuie evaluate 80.000 de dosare. Operațiunea va fi finalizată până la sfârșitul acestui an, iar din 2023 se va trece efectiv la recalcularea pensiilor. Unul din avantajele introducerii acestor date într-un sistem informatic este că între pensionari nu vor mai fi diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

Casa Județeană de Pensii (CJP) Vaslui a continuat în forță acțiunea de evaluare a dosarelor de pensii. Dacă la începutul acestui an erau evaluate aproximativ 30.000 de dosare, în prezent au fost verificate la Vaslui și Bârlad nu mai puțin de 52.249 dosare. Pentru derularea operațiunii de evaluare a dosarelor, CJP Vaslui a angajat în luna septembrie a anului trecut 19 persoane, din care 12 persoane lucrează la sediul instituției din Vaslui, iar 7 persoane la Centrul Local Bârlad. Angajările s-au făcut pentru o perioadă determinată, până la data de 31 decembrie 2022. În total, trebuie evaluate peste 80.000 de dosare.

Aceasta activitate nu este o recalculare a pensiilor, ci o evaluare a dosarelor în vederea preluării unor date într-un program informatic. Ulterior, din luna ianuarie 2023, se va vedea care este formula de calcul pentru recalcularea pensiilor și se vor da banii la pensionari.

„Evaluarea constă în introducerea datelor din dosarele de pensii într-o aplicație electronică unică, care va cuprinde toate informațiile stocate în sistem. Sunt introduse în sistem și situațiile unor persoane care au documente referitoare la unele sporuri, dar care nu au fost valorificate”, a precizat Loredana Enache, purtător de cuvânt al CJP Vaslui.

Ulterior, în baza noii legi a pensiilor se va putea trece la operațiunea de recalculare. Practic, în acel moment se va pune problema creșterii cuantumului  pensiilor, însă evaluarea dosarelor va permite ca între pensionari să nu mai fie diferențe mari în ceea ce privește valoarea pensiilor încasate.

PENSII 2022.  Începând de la 1 ianuarie 2022, un număr de 22.873 de pensionari din județul Vaslui au beneficiat de majorarea indemnizației sociale cu 25%. Practic, indemnizația socială a crescut de la valoarea de 800 lei la 1.000 de lei.

În paralel cu această majorare, valoarea punctului de pensie a crescut de la 1.442 lei la 1.586 lei. Potrivit legislației în vigoare, începând cu anul 2023 valoarea punctului de pensie se majorează cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, comunicați de Institutul Național de Statistică.


loading...