Pensii 2023. Legea pensiilor nu este gata, eventualele majorări vin abia în 2024

În acest moment, încă se lucrează la noua lege a pensiilor, care ar fi trebuit să fie gata până la sfârșitul acestei luni pentru că este un jalon și în PNRR. 

04 mart. 2023, 16:33
Pensii 2023. Legea pensiilor nu este gata, eventualele majorări vin abia în 2024
Marius Budăi, anunţ de ultimă oră despre majorarea pensiilor. Doar unii dintre români vor primi mai mulţi bani de la 1 ianuarie 2023

Pensii 2023. Şeful Casei de Pensii, spune că recalcularea pensiilor ar putea duce şi la creșterea veniturilor în anumite cazuri. Iată că sunt însă puține șanse ca această lege să fie gata. Șeful Casei Naționale de Pensii Daniel Baciu spunea că această lege va intra în vigoare de la începutul anului 2024. Practic, atunci ar trebui să înceapă oficial procesul de recalculare.

Mult-așteptata lege va ține cont de contributivitate. Practic, cât am contribuit la stat, atât vom primi. De asemenea, noua lege are la bază un principiu foarte important, și anume cel privind eliminarea inechităților.

Șeful Casei de Pensii a mai spus că veniturile vor crește deoarece se urmărește tocmai acest lucru, respectiv ca oamenii care au ieșit la pensie în aceeași perioadă cu punctaje asemănătoare, dar pensii diferite să aibă parte de același venit.

Pe de altă parte, Ministrul Muncii Marius Budai a spus că toate pensiile vor fi recalculate, inclusiv cele care depășesc valoarea salariului, precizând că ar putea acolo să apară câteva scăderi.

Pensii 2023. Marcel Boloş anunţă impozitarea pensiilor după raportul Băncii Mondiale
Recalcularea va începe abia după ce va fi gata această lege. În acest moment se desfășoară procesul de evaluare a dosarelor de pensie, acea etapă de digitalizare, care are termen limită până la 1 septembrie.

De asemenea, Baciu a transmis că românii care au pensii de peste 4.000 de lei și cărora anul trecut le-au fost oprite contribuții de sănătate au început deja să își primească banii înapoi, după decizia CCR.

„Nicio pensie nu va scădea, noi asta urmărim prin recalculare, să eliminăm aceste inechități, nu să le amplificăm, dimpotrivă, pentru că există în momentul de față în plată pensionari care au aceeași perioadă contributivă, aceeași vechime în muncă, dar faptul că au ieșit în perioade diferite de timp la pensie, pe acte normative care erau în vigoare la acea dată există cuantumuri diferite în plată.

Pensii 2023. Ministrul Muncii, întrebat despre creşterea vârstei de pensionare: Nu voi permite o asemenea chestiune. Întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă

Ministrul Muncii, Marius Budăi, afirmă că nu va ”permite” ca vârsta de pensionare în sistemul public de pensii să crească, el precizând că legislaţia în vigoare prevede că, până în 2030, vârsta de pensionare a femeilor din categorii profesionale care nu beneficiază de legi speciale va creşte la 63 de ani.

”Nu voi permite o asemenea chestiune. Voi avea nişte discuţii clare cu Comisia Europeană. În România, întâi trebuie să ne ocupăm de creşterea speranţei de viaţă, după care să vedem noi ce discuţii avem”, a afirmat Marius Budăi, miercuri seară, la România TV, întrebat dacă va creşte vârsta de pensionare în România.

El a precizat că, potrivit Legii 263 din 2010 privind sistemul unitar de pensii publice, vârsta de pensionare în cazul femeilor este prevăzută să crească, până în anul 2030, la 63 de ani, iar la bărbaţi s-a atins pragul de 65 de ani pentru pensionare.

Premierul contrazice Comisia Europeană. Nicolae Ciucă: „Pensiile militare nu intră la capitolul ‘pensii speciale’”

Pe de altă parte, ministrul a explicat, tot răspunzând unor întrebări, că printre propunerile formulate de Banca Mondială, consultată de Guvernul României pe problema reformei pensiilor, nu figurează şi aceea de creştere a vârstei de pensionare a celor încadraţi în categoriile profesionale care beneficiază de indemnizaţii şi pensii acordate în baza unor legi speciale, aşa-numiţii pensionari speciali.