Pensii 2023. Poştaşii aduc pensiile mărite cu o zi mai devreme. Nicolae Ciucă: „Sunt bani pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor”

Poşta Română începe livrarea pensiilor cu o zi mai devreme faţă de termenul anunţat iniţial. Deja, cei care îşi iau pensia pe card au primit banii de marţi.

04 ian. 2023, 14:11
Pensii 2023. Poştaşii aduc pensiile mărite cu o zi mai devreme. Nicolae Ciucă: „Sunt bani pentru plata pensiilor şi a ajutoarelor”

Pensii 2023. Compania Naţională Poşta Română anunţă că joi, 5 ianuarie, începe distribuirea tuturor drepturilor sociale, cu o zi mai devreme faţă de termenul anunţat iniţial, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, în luna ianuarie a fiecărui an, ca urmare a începutului de an bugetar, Poşta Română primeşte cu o întârziere de câteva zile sumele de bani necesare achitării pensiilor din sistemul public (pensii de asigurări sociale de stat, agricultori, veterani de război, văduve şi văduve de război, IOVR). Astfel, în luna ianuarie, faţă de lunile obişnuite, poştaşii încep achitarea la domiciliu cu un decalaj de câteva zile.

„Mă bucur să pot anunţa că Poşta Română s-a mobilizat exemplar şi a pus toate resursele necesare pentru ca mâine dimineaţă, la prima oră, poştaşii noştri să fie pe teren şi să distribuie pensiile cât mai repede. Asta fiindcă ne dorim ca pensionarii să nu resimtă această situaţie specială a unor întârzieri, cauzată de procedurile specifice începutului de an bugetar”, a declarat Valentin Ştefan, Directorul General al Poştei Române, se mai arată în comunicat.

Nicolae Ciuca: ,,Sunt bani pentru plata pensiilor si a ajutoarelor
„Vom continua să susținem măsurile adoptate pentru sprijinirea populației. Vorbesc de tot ceea ce noi am decis si am asigurat că se va continua și în 2023. Am văzut că sunt temeri că nu ar exista bani pentru plata la timp a drepturilor care se cuvin cetățenilor. Nu există nici cea mai mică îndoială legată de acest aspect.


Sunt bani pentru plata pensiilor și a ajutoarelor, nu trebuie să avem niciun fel de temere în acest sens. Rolul nostru este să ne asigurăm că cetățenii sunt informați corect”, a spus premierul la începutul ședinței de Guvern.

Pensii 2023. Cum cresc veniturile pensionarilor de la 1 ianuarie și cine va mai beneficia de vouchere pentru alimente și pentru plata facturilor la energie

Pensiile românilor vor crește din 2023. Guvernanții au decis ca punctul de pensie să fie majorat cu 12,5%. Valoarea punctului de pensie va fi de 1.785 de lei începând cu 1 ianuarie 2023. Impactul bugetar calculat pentru această majorare de pensii este de 13,4 miliarde de lei, a precizat ministrul Muncii.

Citește și: Vouchere 2023. Cine sunt românii care vor încasa 2900 de lei pentru alimente şi plata facturilor

Ajutoare sociale pentru românii cu pensii mici. Cum se împart banii pentru categoriile vulnerabile

Românii cu pensii mai mici de 1.500 de lei vor primi în 2023 un sprijin de 1.000 lei, care va fi acordat în două tranșe semestriale: 500 de lei în luna ianuarie, a doua tranșă, tot de 500 lei, în octombrie.

”Seniorii României cu pensii de 1.501 – 2.000 de lei vor avea un sprijin de 800 de lei, împărțit în două tranșe semestriale de câte 400 de lei. Impactul bugetar este de 860 milioane lei.

A treia categorie sunt seniorii României cu valoarea pensii între 2.001 – 3.000 de lei. Sprijinul este de 600 de lei, cu aceleași două tranșe, 300 de lei, respectiv 300 de lei. Impactul bugetar e de 710 milioane de lei”, a explicat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Citește și: Pensii 2023. Toate pensiile din România se recalculează. Ce va apărea pe talonul din ianuarie, detalii de la şeful Casei de Pensii

„Pe talonul de pensie din luna ianuarie 2023, pe lângă pensia majorată cu noua valoare a punctului de pensie, va apărea distinct şi acest ajutor financiar în sumă fixă. Poştaşul când va veni şi va achita pensia va da în luna ianuarie atât pensia, cât şi acest ajutor”, a explicat Daniel Baciu, preşedinte la Casa Naţională de Pensii Publice.

Noi vouchere sociale pe lângă pensii în 2023. Crește plafonul de venit pentru ajutorul pentru alimente din partea statului

Pe lângă majorarea punctului de pensie, pensionarii care se încadrează în categoria persoanelor vulnerabile vor beneficia de vouchere sociale în valoare de 250 de lei, la fiecare două luni, pentru a cumpăra alimente. Dacă în 2022 de aceste vouchere beneficiau doar cei cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei, anul viitor pragul va crește la 1.700 de lei.

”Sunt măsuri de sprijin pe care le-am decis în coaliție, care susține actualul Guvern, inclusiv ridicarea pragului valoric până la care se alocă aceste vouchere de alimente în valoare de 250 de lei, o dată la două luni. Va continua pe tot parcursul anului 2023, începând din luna februarie.

Pragul s-a ridicat de la 1.500 la 1.700 de lei. După cum ați văzut și în acest an am avut măsuri de sprijin până la concurența valorii de 2.000 de lei venituri”, a explicat ministrul Marius Budăi.

Vouchere pentru plata facturilor la energie în 2023. Ce pensionari se încadrează

Pe lângă voucherele sociale pentru mâncare, în 2023 Guvernul va acorda două vouchere de câte 700 de lei pentru plata facturilor la energie.

Suma totală care va fi acordată românilor vulnerabili pentru plata facturilor la energie este de 1.400 lei, plătiți în două tranșe în lunile februarie și septembrie 2023.

Citește și: Vouchere facturi 2023, schimbări importante. Marcel Boloş: „Până în 30 iunie va fi prima tranşă, de 700 de lei, cea din luna februarie”

Lista cu cei care vor beneficia de acest sprijin va fi întocmită de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, iar sprijinul va fi acordat sub forma unui voucher tipărit și distribuit de către Compania Națională „Poșta Română” S.A, fără valoare nominală, cu valabilitate pe teritoriul României, prin care se conferă titularului dreptul de a beneficia de sprijin pentru compensarea prețului la energie, indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.

De acestea vouchere vor beneficia pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale și beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei, precum si pensionarii cu pensie de invaliditate, indiferent de vârstă și ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei.