Pensii 2023. Românii care vor să cumpere vechime în muncă o pot face doar până la 31 august

Persoanele fizice care doresc să cumpere vechime în muncă mai au timp până la 31 august. Până acum 23.044 de români au încheiat contracte cu CNPP.

16 feb. 2023, 09:20
Pensii 2023. Românii care vor să cumpere vechime în muncă o pot face doar până la 31 august
Românii vor putea plătii vechimea în muncă până la 31 august

Persoanele fizice care vor să cumpere vechime în muncă pentru a accede la pensia pentru limita de vârstă sau cea anticipată o pot face numai până la data de 31 august. Până în acest moment, în acets sens, 23.044 de români au încheiat contracte cu Casa Națională de Pensii Publice.

Potrivit legii, românii care nu îndeplinesc condiția stagiului de cotizare pot contribui la sistem prin plata contribuțiilor de asigurări sociale pe o perioadă anterioară datei încheierii contractului de asigurare socială, de 6 ani, potrivit Hotnews.ro.

Calculul lunar al contribuției este constituit din venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială care nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la data încheierii contractului.

Citește și: Românii îşi pot cumpăra „pensia” până în 2026. Preţul colosal pentru un an de vechime în muncă

Cât costă un an de vechime în muncă în 2023

Pentru că salariul minim a crescut și a ajuns la 3.000 de lei brut de la 1 ianuarie 2023, cota urcă la 750 de lei. În 2022 era de 638 de lei. Persoanele care doresc să cumpere un an de vechime în muncă vor plăti 9.000 de lei.

Plata contribuției de asigurări sociale datorate se poate face într-o singură tranșă sau eșalonat, în tranșe lunare, până la 31 august 2023.

Dacă până la 31 august contribuția de asigurări sociale datorartă nu este achitată integral, stagiul de cotizare se constituie corespunzător plății efectuate până la această dată.

Citește și: Cum îţi cumperi vechime în muncă. Câţi ani poţi plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale şi ce documente sunt necesare

Plata se poate efectua prin orice mijloc de plată prevăzut de lege, inclusiv numerar, la casieria casei teritoriale de pensii din raza domiciliului persoanei interesate sau mandatarului desemnat de acesta prin procură specială.

Contractul de asigurare socială și efectuarea plății se poate face între data împlinirii vârstei de 18 ani și data împlinirii vârstei standard de pensionare.