Românii îşi pot cumpăra „pensia” până în 2026. Preţul colosal pentru un an de vechime în muncă

Românii vor putea să își cumpere vechime pe cartea de muncă până în 2026, conform unui proiect depus de USR. În 2023, un an de vechime în muncă poate fi cumpărat în rate, cu 9000 de lei.

11 ian. 2023, 18:19
Românii îşi pot cumpăra „pensia” până în 2026. Preţul colosal pentru un an de vechime în muncă

Oana Ţoiu a depus un proiect de lege pentru prelungirea până în 2026 a termenului în care viitorii pensionari îşi pot cumpăra vechime în muncă.

Conform unui comunicat USR transmis miercuri AGERPRES, dacă iniţiativa va fi aprobată, „zeci de mii de români îşi vor putea completa anii de vechime” şi nu vor rămâne în afara sistemului de pensii contributive.

„Sunt mulţi vârstnici care, sub şocurile facturilor la energie şi ale inflaţiei, nu au avut de unde să plătească contribuţiile pentru anii lipsă şi prelungirea termenului le va permite să obţină statutul de pensionar şi, implicit, pe cel de asigurat medical, esenţiale la bătrâneţe. De asemenea, propunem introducerea posibilităţii unor tranşe inegale pentru cei care poate mai au jumătate de an sau un an până la vârsta de pensionare şi au nevoie în scurt timp să cumpere vechimea lipsă”, a precizat Oana Ţoiu.

Cum poți cumpăra vechime pentru pensie și cât costă. Suma pentru cotizare a crescut în 2023
Proiectul propune prelungirea până la 1 septembrie 2026 a termenului până la care persoanele interesate pot încheia contract de asigurare socială. Termenul actual este 1 septembrie 2023.

„De asemenea, proiectul USR propune ca plata contribuţiei sociale datorate să se poată efectua într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare sau inegale, până la data de 31 august 2026. Posibilitatea de completare a anilor lipsă de vechime, dar nu mai mult de şase ani, prin plata voluntară a contribuţiilor sociale, a fost folosită în 2021 de 20.000 de persoane”, se arată în comunicatul USR.

Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă, în 2023

Odată cu creșterea salariului minim pe economie, crește și prețul pe care românii trebuie să îl plătească dacă vor să își cumpere ani de vechime pentru pensia la stat. Românii care se apropie de vârsta de pensionare și nu au atins stagiul minim de cotizare, mai pot cumpăra vechime în muncă și în acest an, potrivit OUG 163/2020.

„Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioade de cel mult 6 ani anteriori lunii încheierii contractului de asigurare, în care persoana nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în ţară, în statele membre ale Uniunii Europene sau în alte state cu care România aplică instrumente juridice internaţionale în domeniul securităţii sociale.

Noi reguli pentru cei care vor să cumpere vechime în muncă în 2023. De la 1 ianuarie crește și suma ce va trebui plătită pentru a obține pensie
Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare socială şi efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele cuprinse între data împlinirii vârstei de 18 ani şi data împlinirii vârstei standard de pensionare”, se menționează în actul normativ.

Contribuţia lunară se calculează în funcţie de salariul minim pe economie. Cum de la 1 ianuarie 2023 salariul minim brut pe țară este de 3.000 de lei, contribuția lunară la sistemul public de pensii crește de la 638 lei cât era în 2022, la 750 lei în 2023.

Astfel, contribuția la sistemul public de pensii va fi de 9.000 de lei în acest an. Banii pot fi plătiţi toţi odată sau eşalonat, după încheierea unui contract cu casa de pensii. Pot fi cumpăraţi până la 5 ani de vechime în muncă, până la data de 31 august.