Pensii 2023. Se schimbă formula de calcul. Cât vor încasa românii în plus la pensie

Autorităţile au anunţat că, din acest an, se schimbă formula de calcul a pensiilor, astfel că toţi românii ar urma să aibă pensiile recalculate în cel mai scurt timp posibil.

03 feb. 2023, 15:57
Pensii 2023. Se schimbă formula de calcul. Cât vor încasa românii în plus la pensie

Noua recalculare a pensiilor se va face ca urmare a faptului că valoarea punctului de pensie a crescut la 1.785 de lei, după ce s-a decis ca valoarea punctului de pensie să crească cu aproximativ 200 de lei.

Mai mult, se pare că este ultimul an în care se stabileşte o asemenea majorare, urmând ca începând de anul viitor valoarea punctului de pensie să crească cu rata medie anuală a inflaţiei plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, potrivit Antena 3.

Pe lângă majorarea punctului de pensie, în acest an pensionarii beneficiază de mai multe ajutoare din partea statului, inclusiv acordarea unui ajutor financiar cuprins între 600 şi 1.000 de lei, în funcţie de valoarea pensiei.

Autorităţile au anunţat că noua formulă de calcul a pensiilor ar urma să fie stabilită cu exactitate până la sfârşitul lunii martie a acestui an şi că ea ar urma să fie stabilită în baza Legii 127 din 2019 şi nu prin legea negociată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

De asemenea, autorităţile dau asigurări că schimbarea formulei de calcul a pensiilor nu înseamnă că pensiile ar urma să scadă ba, din contră, principalul obiectiv al demersului este „rezolvarea inechităţilor din sistem”.

Citeşte şi: Marcel Boloș, anunț important despre cardurile de energie. Când vor primi românii bani de la Guvern pentru plata utilităților