Pensii 2023. Totul despre recalcularea pensiilor! Cine este eligibil și de ce acte aveți nevoie

Orice român poate solicita recalcularea pensiei pentru orice stagiu de cotizare cu o durată de cel puțin 12 luni.

09 mai 2023, 07:00
Pensii 2023. Totul despre recalcularea pensiilor! Cine este eligibil și de ce acte aveți nevoie

Pensii 2023. Românii au posibilitatea de a solicita recalcularea pensiei prin depunerea unei cereri însoțite de o serie de acte.  Recalcularea pensiei este o opțiune atât pentru pensionarii care au început să lucreze după împlinirea vârstei de pensionare, cât și pentru cei care au încheiat stagiul de cotizare după atingerea restricției de vârstă.

„Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor și/sau a stagiilor de cotizare, perioadelor asimilate stagiilor de cotizare prevăzute de lege și prin valorificarea altor documente de natură să conducă la modificarea drepturilor de pensie, nevalorificate la stabilirea acesteia. Pensionarii pentru limită de vârstă care, după dată înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condițiile legii”, se arată în Legea pensiilor, la articolul 107, potrivit Antena 3.

Pensii 2023. Veste proastă pentru seniorii României, pensiile nu se vor plăti la timp în iunie

Pensii 2023. Cine este eligibil pentru recalcularea pensiei

Prin urmare, o cerere de recalculare a drepturilor de pensie poate fi depusă după încheierea oricărui stagiu de cotizare care a urmat deschiderii drepturilor de pensie pentru limită de vârstă. Orice român poate solicita recalcularea pensiei pentru orice stagiu de cotizare cu o durată de cel puțin 12 luni.

Următoarele circumstanțe determină o recalculare a drepturilor de pensie pentru limită de vârstă:

– prin adăugarea stagiilor de cotizare nevalorificate la stabilirea acesteia

-prin includerea tronsoanelor de cotizare care s-au încheiat după pensionare

-când sunt furnizate documente noi care nu sunt deja incluse în dosarul de pensie, dar care au un impact asupra numărului de drepturi de pensie.

Începând cu luna următoare celei în care a fost depusă cererea, se va plăti pensia revizuită.

Ce acte sunt necesare pentru recalcularea pensiei

Pentru ca pensia dumneavoastră să fie ajustată, trebuie să depuneți o cerere și anumite documente justificative la fondul de pensii de care sunteți legat.

Potrivit Casei de Pensii, pentru ca pensia să fie recalculată trebuie să fie furnizate următoarele acte:

– o cerere scrisă

– un cupon de pensie

– carnetul de muncă în original și o copie în care să apară perioada dorită

– o copie și originalul cărții de identitate sau al buletinului.

Pe site-ul Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) este disponibil un formular pentru cererea de recalculare a pensiei, care poate fi descărcat, tipărit și completat.

Marius Budăi a cerut oficial Comisiei Europene eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru pensii. Când cresc pensiile românilor

Ministrul Muncii, Marius Budăi a declarat că: „Vorbim de pensiile din sistemul public, în momentul în care introducem formula de calcul, pentru că noi am scris foarte clar în programul de guvernare, de când am intrat în noiembrie, că plecăm de la analiza legii 127. Pensiile în România ar fi fost recalculate și deja rezolvate dacă cineva la un moment dat nu punea legea pensiilor în paranteze, așa cum a pus și legea salarizării“, a spus Marius Budăi la începutul lunii aprilie 2023.