Pensii 2023. Veste proastă pentru 8 milioane de români, li se golesc conturile de pensii

Randamentele la pensii private Pilon II vor rămâne pentru al treilea an real negative. Previziunile indică un randament mediu de 5%-6% în 2023, dar câştigul rămâne sub inflaţie 

20 apr. 2023, 13:09
Pensii 2023. Veste proastă pentru 8 milioane de români, li se golesc conturile de pensii
Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii

Pensii 2023. Viitorii pensionari ai României, adică acei salariaţi care contribuie în mod obligatoriu cu 3,75% din venitul brut lunar pentru administrarea privată a economiilor pentru bătrâ­neţe, au virat 1,2 mld. lei (240 mil. euro) către fondurile de pensii pri­vate obligatorii Pilon II în februarie 2023, arată datele agregate de ZF de la Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Aceasta este o sumă record, în creştere cu 25% faţă de ianuarie, şi determinată de faptul că viramentele sunt aferente salariilor pe care românii participanţi ai Pilonului II le-au încasat în decembrie 2022, lună în care tradiţional câştigul salarial este mai mare decât de obicei pe fondul primelor şi bonusurilor de sărbători acordate de majoritatea angaja­torilor. Cu toate acestea, veştile pe p’termen lung nu sunt deloc bune.

Pensii 2023. Marcarea la piaţă la final de an a titlurilor de stat din portofolii, în pierdere, din cauza creşterii dobânzilor determinate de explozia inflaţiei subţiază câştigurile efective atât la nivelul sistemului bancar, cât și a randamentelor obţinute de fondurile de pensii administrate privat, Pilon II, anunţă economica.net.

După cum explică economistul Adrian Codîrlaşu, şocul generat de marcarea la piaţă a investiţiilor în tiutluri de stat a avut loc în 2022 pentru România, şocul pe sistem bancar şi pensii urmând acum să atingă apogeul în SUA, unde Rezerva Federală continuă să crească dobânda pentru a stopa inflaţia.

Guvernul pregăteşte măsuri dure de austeritate. Ce se va întâmpla cu salariile și pensiile românilor
Conform vicepreşedintelui CFA România, este de aşteptat ca şi anul acesta fondurile de pensii administrate privat să încheie anul 2023 cu un randament mediu anual de 5%-6%. „Dacă luăm în calcul o scădere accentuată a inflaţiei care ar putea ajunge la 8%-9% la sfârşitul anului, un randasment de 6% este încă sub inflaţie, deci real negativ”, a declarat Codîrlaşu. Este adevărat că şi depozitele bancare au încă dobânzi real negative.

Scăderea randamentelor la pensii private a început încă din 2021, când la o inflaţie de 8% randamentul mediu anualizat al pensiilor private a fost de 5,79%. În 2022, inflaţia a fost de 16,4%, iar randamentul pensiilor private Pilon II de numai 4,40%, potrivit informaţiilor furnizatre de Autoritatea de Supraveghere Financiară din România (ASF). Practic, 2023 ar fi al treilea an cu pierderi pentru fondurile de pensii administrate privat din România. Datele oficiale ale ASF indică o uşoară creştere a ratei medii ponderate de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii private din Păilon II, de la 4,12% în decembrie 2022, la 4,40 la sfârşitul lui februarie 2023.

De la lansarea din 2008 încoace, Pilonul II de pensii private obligatorii, reprezentant de şapte fonduri de pensii la care contribuie aproape 8 milioane de salariaţi cu o parte din venitul brut lunar, a închis pe scădere 2022 la nivelul unui an marcat de scumpiri accelerate, zile agitate pe piaţa de capital şi începerea războiului în Ucraina.

A explodat numărul pensiilor speciale în România. Cine primește peste 4.000 de euro lună de lună, din taxele și impozitele cetățenilor
Anul 2022, cel în care scăderea câştigurilor la pensiile private din Pilon II a fost cea mai drastică, a avut această dinamică în mare parte din cauza scăderii valorii portofoliului titlurilor de stat, acolo unde fondurile au circa 65% din active. Indicele Bloomberg de referinţă pentru titlurile de stat emise de statul român în euro a avut minus 22% în 2022, iar cel care urmăreşte evoluţia titlurilor de stat în lei minus 2,8%.