Pensii 2023. Veşti bune pentru români din diaspora, s-a aprobat o nouă pensie

Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale.

02 mart. 2023, 13:48
Pensii 2023. Veşti bune pentru români din diaspora, s-a aprobat o nouă pensie

Pensii 2023. „Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, arată Executivul într-un comunicat de presă.

Proiectul de lege vizează punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1238 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 iunie 2019 privind un produs paneuropean de pensii personale (PEPP), a unor prevederi din Regulamentul (UE) 2020/852 al Parlamentului European şi al Consiliului din 18 iunie 2020 privind instituirea unui cadru care să faciliteze investiţiile durabile şi de modificare a Regulamentului (UE) 2019/2088, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor private.

Regulamentul european prevede norme uniforme pentru înregistrarea, crearea, distribuţia şi supravegherea produselor de pensii personale (PEPP) care sunt distribuite în Uniunea Europeană, dedicate, în principal, cetăţenilor care au contracte de muncă în mai multe state UE şi care doresc un produs personal de pensie uşor de înţeles, cu aceleaşi condiţii de funcţionare în toate statele membre şi cu costuri reglementate.

Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) îndeplineşte, potrivit legii, atribuţii de înregistrare, reglementare, supraveghere, investigaţie şi control asupra furnizorilor de PEPP pentru care România este stat membru de origine, distribuitorilor de PEPP pe teritoriul României şi asupra depozitarilor activelor pentru PEPP, precum şi asupra produselor paneuropene de pensii personale.

Ce pensii primesc românii care au muncit şi în ţară, şi în străinătate. Analiză de caz: povestea românilor Roza şi Gheorghe
Doi soți români care au muncit 22 de ani în România și 22 de ani în Spania şi primesc pensii diferite! „Simt că a meritat sacrificiul”. Au trăit 22 de ani în Spania şi au ieşit la pensie fără să ştie cărei ţări aparţin. E povestea unei familii care se dezvăluie în seria Divorţ de România. E de fapt povestea a milioane de români din Diaspora. Cei mai mulţi primesc pensii din două ţări, dar nu se pot despărţi definitiv de niciuna. Oricât de mult au visat să se întoarcă în România, bătrâneţea e mai uşoară în Vest.

Ministrul Marius Budăi a anunțat cât de mult vor crește pensiile românilor, în 2023. Cei mai săraci seniori vor primi ajutor pentru achitarea facturilor, pe timpul iernii. Bugetul e aproape gata | EXCLUSIV

Soții Andrei sunt pensionari români care trăiesc între două țări. La aproape 70 de ani, petrec vara în România, iarna în Spania. Curaj nu au să renunțe de tot, deocamdată. Şi nici motive, relatează seria Divorţ de România de la Observator. „Spania ne-a dat pensie, după ani de muncă, și nu poți să renunți nici la medici, nici la să nu plătești tu o pastilă, o ceva? Păi e mare lucru asta”, spune Roza Andrei, conform sursei citate.

Roza și Gheorghe au trăit în Spania o viaţă cu de toate, bune și rele. Erau deja de-ai locului când România a aderat la Uniunea Europeană.

„Am fost femeie de serviciu și la cel mai mare designer din Castellon, Paco Rocca. Foarte bine, foarte bine”, spune Roza. Au trăit visul spaniol, iar apoi au căzut odată cu venirea crizei. Acum exact 11 ani, cei doi români plângeau de greu, la Castellon. „Mi-am găsit la un restaurant unde spăl vase. Îmi pare foarte rău, dar nu mi-e rușine să spun, spăl vase că nu am ce să fac. Foarte greu”.

Din maestru bucătar cu 20 de ani vechime, cum era în România, Gheorghe Andrei îngrijea atunci caii unei herghelii de lângă Castellon. „Aici dacă ai lucrat o zi, ai luat banii și poți să trăiești o săptămână și mai mult. În România muncești o săptămână ca să mănânci cu familia o zi”.

Mulți dintre românii plecați la muncă în străinătate, probleme la pensionare. Diferențele de legislație blochează procesul

Pensii 2023. Dacă s-ar întoarce definitiv în România, ar pierde banii de vacanță


Astăzi, simt că a meritat sacrificiul. Amândoi primesc pensia minimă din Spania, pe care statul le-o oferă garantat chiar dacă nu au cotizat suficient. 750 de euro fiecare.

Ce pensii primesc Roza şi Gheorghe

„22 de ani am și în România și acolo am 6 ani cu carte de muncă. În România am 10 milioane”, spune Roza.

„În România, am 38 de ani și 10 luni și echivalentul în euro am 360 de euro ca pensie. Eu normal nu ar trebui să iau mai mult de 114 euro pentru ce am cotizat în Spania, dar se socotește că sunt bani de vacanță pentru că stau în Spania”, a precizat Gheorghe.

Ajutor pentru iarnă! Se oferă 13,5 miliarde de euro familiilor cu venituri mici pentru a se încălzi
Dacă s-ar întoarce definitiv în România, ar pierde banii de vacanță, cum le spun spaniolii. Aproape jumătate din pensia de acum. Dar nu de bani le-ar părea cel mai rău. Ci de bucuria vieții pe care au învățat-o abia departe de casă.

„Acolo sunt cluburi de pensionari. Spaniolii te integrezi foarte repede cu ei”, povestește Roza. „E diferență uriașă. Acolo are grijă, 25 de euro excursie de 2-3 zile, te duce cu autocarul, te cazează, îți dă mâncare, 25-45 de euro de persoană”, adaugă Gheorghe.