Pensii 2024. „Bani albi pentru zile negre!” – artificiul din noua lege care îţi aduce un bonus suplimentar la bătrâneţe

Recalcularea pensiilor va aduce din septembrie bani în plus pentru 3 milioane de români, dar alţi aproape 2 milioane vor rămâne cu suma trecută în acest moment pe fluturaş. Ministrul Muncii a explicat cine sunt românii avantajaţi de noua lege.
Filip Stan
20 apr. 2024, 13:38
Pensii 2024.
Ministerul Muncii a publicat normele de aplicare pentru noua Lege a Pensiilor

Pensii 2024. Noua lege a pensiilor are prevederi noi pentru anumite tipuri de pensii pe care seniorii din România le pot primi. Prin noua lege a pensiilor, autoritățile doresc să elimine inechitățile din sistem. Sunt avantajaţi cei care au mai mulţi ani de muncă, dar şi cei cu venituri foarte mici, ale căror pensii aproape se dublează de la 1 septembrie 2024.

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a adus lămuriri importante despre noua Lege a Pensiilor și a explicat faptul că tinerii vor fi avantajați dacă au studii superioare, aceștia urmând să încaseze sume în plus la pensie. De asemenea, românii care au peste 36 de ani pe cartea de muncă vor primi un punctaj suplimentar datorită ”punctelor de stabilitate”.

Vor aduce punctaj suplimentar şi este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare la zi, masterat, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 puncte de pensie pe an. De asemenea, pentru șomajul şi deportarea, prizonieratul sau detenția politică, este foarte important să se ştie acest lucru. Noua formulă de calcul al pensiilor este reprezentată de totalul punctelor acumulate înmulțite cu valoarea punctului de referință.

Pensii mai 2024. Veste proastă pentru aproape 3 milioane de pensionari, de ce ajung banii mai târziu de Paşte

Totalul punctelor acumulate este format din punctele contributive, punctele necontributive şi punctele de stabilitate”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Ministrul a dat și un exemplu de calcul:

 • 4 ani de Facultate
  6 luni de armată
  6 luni de șomaj
  15 ani de stagiu de cotizare, rezultă 1,25 punte necontributive.

Beneficiu suplimentar la pensie

„Un român care are un stagiu de cotizare mai mare de 25 de ani va obține puncte de stabilitate, un beneficiu suplimentar la pensie şi anume.

 • 0,5 puncte/an pentru intervalul 26-30 de ani
  0.75 puncte/an pentru intervalul 31-35 de ani
  1 punct-an începând de la 36 de ani

Este unul dintre aspectele esenţiale din noua lege. Principalul obiectiv al reformei este acela de a aduce echitate în interior sistemului public de pensii. Alt obiectiv important este creşterea sustenabilă a pensiei, astfel încât românii să aibă pensii decente, mai bune, respect pentru viaţa muncită. Este important să le dăm românilor șansa ca inclusiv la pensie să fie ca la treia tinereţe, aşa cum fac occidentalii”, a mai spus Simona Bucura-Oprescu.

Pensii 2024. Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Poţi să intri în pensia de invaliditate şi dacă ai o singură zi de muncă, dar din nefericire ai avut in accident de muncă, ţi-ai pierdut capacitatea de muncă şi intri în pensia de invaliditate(…). O noutate pe care beneficiarii acestei pensii trebuie să o cunoacă este că după nou alege cei care au pensie de invaliditate pot să şi lucreze. De exemplu, dacă o persoană are afectată capacitatea de muncă şi este în scaun cu rotile aceasta poate să fie un IT-ist foarte bun şi îi dam posibilitatea săluctreze dacă acesta doreşte şi nu pierde pensia de invaliditate”, a mai explicat ministrul Muncii.

Pensii 2024. Cum vor fi incluse la pensie sporurile nepermanente

„Aici este o parte importantă a reformei, fiindcă până acum acestea nu erau luate în calcul. Din cauza acestui fapt au existat nenumărate litigii, iar soluțiile date de instanţă au fost diferite. Pensionarii erau puşi pe drumuri, încercau să obțină pensii mai bune cerând să se ia în calcul veniturile brute, toate veniturile pentru care au fost reținute şi virate contribuții de asigurări sociale. Pe noua lege toate acestea vor fi luate în calcul (…) Pentru veniturile din 2001 nu trebuie să mai aducă niciun document, fiindcă veniturile se valorifică în baza declarației 112 pe care o avem deja în sistem”, a mai spus ministrul Muncii.

Pensii 2024. Bonusuri consistente pentru pensionarii cu experiență în grupa I sau II de muncă

Conform noii legi a pensiilor, pensionarii care au lucrat pentru o perioadă de 5-10 ani în grupa I sau II vor primi sume suplimentare la recalcularea pensiei lor.

Aceste sume variază în funcție de numărul de ani lucrați, de la 100 de lei pentru 5 ani la grupa II până la 405 lei pentru 10 ani în grupa I. Aceste bonusuri ar trebui să aducă un impuls financiar semnificativ pentru acești pensionari care au muncit în condiții dificile.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat că noua lege a pensiilor aduce mai multe beneficii pentru cei care au lucrat în condiții deosebite sau speciale, precum grupa I sau II de muncă.

Aceste beneficii includ reducerea vârstei de pensionare, stagiul suplimentar conform perioadei de muncă deosebite sau speciale, precum și un bonus pecuniar de 0,5% pentru cei care au lucrat în grupa I și de 0,25% pentru cei din grupa II. Acest lucru ar trebui să asigure o protecție financiară mai bună pentru acești pensionari care au contribuit la sistemul de pensii.

Majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat în grupa I sau II reprezintă o veste bună pentru acești pensionari care au dedicat o mare parte din viața lor muncii în condiții dificile. Acești bani în plus ar putea să le ofere un nivel de trai mai bun și să le ofere un meritat recunoaștere a contribuției lor la societate.

Totodată, această măsură ar putea să încurajeze și alte persoane să opteze pentru aceste tipuri de muncă, datorită beneficiilor suplimentare oferite la pensionare. În final, este important ca aceste schimbări legislative să aducă beneficii reale pentru pensionarii cu experiență, asigurându-le un trai decent după ani de muncă grea.

Noua formulă de calcul a pensiei 2024. Iată cum vor fi calculate pensiile românilor

Anul 2024 a adus schimbări radicale pentru români, mai ales în sfera economică, inclusiv în ceea ce privește pensiile. Noua lege a pensiilor, care se aplică din luna septembrie, vine cu o nouă formulă de calcul, care are și un element neîntâlnit până acum.

Conform Digi Economic, această nouă formulă de calcul va fi aplicată în cadrul recalculării de la 1 septembrie 2024. În consecință, mai mulți pensionari vor primi sume mai mari.

Vor exista și persoane ale căror pensii vor scădea în urma recalculării. Autoritățile declară că pentru acești pensionari se va acorda suma care este benefică lor.

Noua formulă de calcul conține două elemente: un VPR care reprezintă o valoare a punctului de referință și un număr total de puncte.

 

VPR (valoarea punctului de referință) = valoarea punctului de pensie împărțit la 25;

Număr total de puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte asimilate /necontributive.

Stagiul de cotizare de 25 de ani este folosit pentru a determina valoarea punctului de referință (VPR) și nu influențează direct dreptul la pensie. Valoarea VPR va fi cea care va crește pe viitor, nu parametrii de calcul ai VPR.

Spynews
Tzancă Uraganu, gest impresionant în memoria lui Lucas. Ce decizie a luat în carieră, pentru nepoțelul său, care a murit: ”Am promis” / FOTO
Bzi.ro
Soția lui Radu Mazăre este însărcinată! Cum a reacționat acesta, la ieșirea din închisoare
Fanatik.ro
Băutura adorată de români al cărei preț va exploda. Un simplu pahar va fi considerat un adevărat lux
Capital.ro
Decizie privind PUNCTUL DE AMENDĂ. Milioane de șoferi așteptau vestea cu sufletul la gură
Playtech.ro
Fotografiile pe care Lavinia Pîirva le-ar vrea şterse de pe internet! Ce făcea în tinereţe, imagini INDECENTE
DailyBusiness
Locuri de muncă pentru români! Salariile depășesc 7.000 de lei!
Adevarul
Caravană electorală, atacată cu bâtele într-o comună din județul Buzău VIDEO
Spynews
Hidrologii, anunț de ultimă oră! Pericol de inundații în mai multe județe din țară. A fost emis un cod galben de viituri / FOTO
Spynews
EXCLUSIV! Fostul iubit al Cristinei Pucean, acuzații extrem de grave la adresa dansatoarei și a familiei ei! Bărbatul susține că a fost păcălit și își vrea banii înapoi! Declarații pentru Spynews.ro!
Evz.ro
Socialism „pe pâine” în școlile românești. 78% dintre liceeni sunt deja de stânga
Impact.ro
Te CRUCEȘTI! Cum arată divele din showbiz FĂRĂ MACHIAJ! Unele sunt HORROR
Prosport.ro
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și își caută iubit la 12 ani de când a divorțat
wowbiz.ro
Ce i-a făcut Iancu Sterp lui Jador în momentul în care l-a văzut, după ce mama Geta l-a jignit
Cancan.ro
Câți euro a primit Sorin Pușcașu pentru cele 19 săptămâni la Survivor All Stars. Îi datorează o parte din bani lui Zmărăndescu!
Playsport.ro
Mădălina Ghenea a arătat TOT de data asta! Imaginile interzise au fost făcute publice
kanald.ro
Codul penal urmează să sufere modificări: Părinții care îți abuzează fizic sau emoțional copiii riscă pedeapsa cu închisoarea
Capital.ro
SE PLĂTESC 15.000 de lei pentru români. Decizia anunțată astăzi, 30 MAI: Luăm o măsură importantă
StirileBZI
Creșterea salariului minim va duce la un val de scumpiri. Experții spun că este un efect de domino
Prosport.ro
FOTO. Rusoaica superbă s-a cuplat cu un milionar mai tinerel ca ea! Cum arată Anna
stirilekanald.ro
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
substantial.ro
Empatia: Cheia către o lume mai bună – Cum să îți înveți copilul să fie plin de compasiune
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României! CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'