Pensii 2024. Bani în plus pentru pensionari. Vestea aşteptată de milioane de români vine de la şeful Casei de Pensii

Daniel Baciu, şeful Casei de Pensii, a anunţat că procesul de evaluare a dosarelor de pensie se apropie de final, fiind parcurse aproximativ 4 milioane de dosare din totalul de 4,6 milioane.

01 oct. 2023, 09:44
Pensii 2024. Bani în plus pentru pensionari. Vestea aşteptată de milioane de români vine de la şeful Casei de Pensii
Bani în plus pentru pensionari. Vestea aşteptată de milioane de români vine de la şeful Casei de Pensii

Bani în plus pentru pensionari. Daniel Baciu a vorbit despre recalcularea pensiilor, procesul de evaluare a dosarelor fiind aproape de finalizare, urmând ca recalcularea să se facă după noua lege a pensiilor.

„Este vorba despre procesul de evaluare care este foarte important și este premergător recalculării, pentru că recalcularea se va face în baza noii legi a pensiilor, care va trebui adoptată în această sesiune parlamentară.

Pentru procesul de evaluare, pot să vă spun că suntem pe final. Am trecut de 4 milioane de dosare. Avem 4,6 milioane de dosare de evaluat. În cel mai scurt timp posibil acest proces de evaluare se va finaliza.

Suntem cu toții solicitați la maxim, atât colegii mei de la Casa Națională, cât mai ales colegii din teritoriu, pentru că acest proces de evaluare se desfășoară la casele teritoriale de pensii, astfel încât acest proces să se finalizeze cât mai repede posibil, urmând ca, după ce avem noua lege a pensiilor adoptată să putem începe efectiv recalcularea tuturor dosarelor de pensii aflate în plată”, a declarat Daniel Baciu la Antena 3.

Citeşte şi: Pensii 2024, noua formulă de calcul aduce veşti bune pentru bătrânii României: cine primeşte cu 50% mai mult pe card

Practic, 1,6 milioane de pensii mici vor fi majorate după recalculare, efortul bugetar pentru majorarea pensiilor acestora fiind de 16 miliarde lei, confom noii legi a pensiilor, pe care guvernul mizează să fie adoptată în actuala sesiune parlamentară. De altfel, ministrul finanțelor, Marcel Boloș, a declarat săptămâna aceasta că în noua formulă de calcul care va fi aplicată o dată cu intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor se va introduce un număr de puncte care va fi dependent de salariul mediu din economie și salariul de încadrare.

Citeşte şi: Pensii 2024. Cele trei formule de recalculare a pensiilor, cine pierde, cine câştigă

Conform noii legi a pensiilor, la calculul numărului total de puncte, se va adăuga un număr de puncte pentru fiecare an realizat peste stagiul de cotizare de 25 de ani, după următorul algoritm: 0,25 sau 0,50 puncte vechime realizată pentru primii cinci ani şi 0,5 sau 0,75 puncte vechime realizată pentru următorii ani. Numărul de puncte va fi hotărât după analiza de impact a Băncii Mondiale, care este consultantul pe această lege. Mai mult, se are în vedere ca indexarea pensiilor să aibă loc anual, în funcţie de rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent.