Pensii 2024. „Bomba” din noua Lege a pensiilor: unii seniori trebuie să depună certificatul de viață, de 2 ori pe an DOCUMENT

Românii care locuiesc în străinătate și primesc o pensie plătită de statul român sunt obligați să transmită către Casa Teritorială de Pensii un certificat de viață.
Filip Stan
17 nov. 2023, 07:53
Pensii 2024.

Pensii 2024. Noua Lege a Pensiilor este în procedură de adoptare, în Parlament, iar unul dintre articolele care au generat dezbateri a fost cel care reglementează ”certificatul de viață”. Pensionarii care locuiesc în afara României au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an ”Certificatul de viață”.

”(5) Pentru a beneficia de drepturile cuvenite din cadrul sistemului public de pensii, beneficiarii drepturilor băneşti acordate de casele teritoriale de pensii stabiliţi pe teritoriul altor state, denumiţi în continuare beneficiari nerezidenţi, au obligaţia de a transmite semestrial, până cel târziu la data de 31 martie, respectiv până la data de 30 septembrie ale fiecărui an, un certificat de viaţă.

Pensii 2024. Unii români vor avea venituri mai mari cu până la 40%. Mihai Tudose: „E lege. Cum adică să vă garantez?”
(6) în vederea aplicării prevederilor alin. (5), casa teritorială de pensii competentă emite şi transmite, la adresa de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, până la data de 31 decembrie, respectiv 30 iunie, un exemplar al certificatului de viaţă, completat cu detaliile referitoare la beneficiarul nerezident.

(7) Certificatul de viaţă prevăzut la alin. (5) poate fi transmis de beneficiarul nerezident şi din propria iniţiativă.

(8) Beneficiarul nerezident are obligaţia de a semna certificatul de viaţă, în faţa unei autorităţi legale de pe teritoriul statului de domiciliu sau de şedere permanentă, după caz, respectiva autoritate certificând acest fapt.

(9) Modelul unic de certificat de viaţă se aprobă prin ordin al preşedintelui CNPP.

Pensii 2024. Impactul bugetar pentru aplicarea noii legi a pensiilor este de 15 miliarde lei, de la 1 ianuarie 2024, şi de 10 miliarde de lei, pentru recalcularea care se va aplica de la data de 1 septembrie 2024, a declarat marţi, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP), Daniel Baciu, după întocmirea de către comisiile de specialitate a raportului favorabil la proiectul de lege privind sistemul public de pensii.

„S-a clarificat, am trimis o adresă oficială preşedintelui Comisiei pentru buget – finanţe de la Senat, impactul este de 10 miliarde (n.r. lei) pe patru luni, pentru aplicarea noii legi, şi de 15 miliarde, de la 1 ianuarie 2024. Banii sunt prevăzuţi în Bugetul Asigurărilor Sociale şi avem şi acea subvenţie de la bugetul de stat. Ei vor fi prinşi în legea bugetului pe anul viitor”, a precizat Baciu, întrebat pe această temă.

El a adăugat că numărul de pensii ce vor fi recalculate este de aproximativ 5 milioane. „Vorbim de aproximativ 5 milioane de pensii care se vor recalcula, adică practic noi suntem la sfârşitul procesului de digitalizare, suntem la 95%. Vom finaliza acest proces până la sfârşitul anului, astfel încât cu 1 septembrie, exact cum prevede noua lege a pensiilor, oamenii deja să primească pensiile recalculate”, a spus preşedintele CNPP.

El a explicat modul în care vor creşte pensiile. „În anul 2024, vom avea două creşteri de pensii. Odată cu 1 ianuarie, unde vor beneficia toţi pensionarii sistemului public de pensii – vorbim de aproximativ 5 milioane de pensionari, iar cu 1 septembrie pensiile se vor recalcula pe noua formulă de calcul din noua lege a pensiilor. Aici contează foarte mult parcursul profesional, contează foarte mult stagiul de cotizare, contează foarte mult valoarea indicelui de corecţie pe care l-a avut în momentul ieşirii la pensie. Deci nu mai este o creştere în procent fix, cum este de la 1 ianuarie, ci este o creştere în funcţie de constantele, de variabilele, pe care vi le-am spus”, a punctat Daniel Baciu.

Pensii 2024. Daniel Baciu explică majorarea pensiilor în două tranşe: Softul pentru recalcularea pensiilor va fi făcut după publicarea legii în Monitorul Oficial
Baciu a estimat că vor creşte aproximativ 3 milioane de pensii, menţionând că acest lucru depinde de istoricul profesional al fiecărui pensionar.

„Acest lucru este variabil, depinde de la un pensionar la altul, în funcţie de istoricul profesional. Aproximativ 3 milioane de pensii vor creşte”, a transmis Daniel Baciu.

În ceea ce priveşte softul pentru recalcularea pensiilor, preşedintele CNPP a precizat că el va fi implementat când legea va fi publicată în Monitorul Oficial.

„Softul îl vom face în momentul când vom avea legea publicată în Monitorul Oficial, pentru că nu ne permite Legea finanţelor să angajăm credite bugetare pentru noul soft până când nu avem legea finalizată şi publicată în Monitorul Oficial. După aceea trebuie să facem normele de elaborare a legii, avem trei luni de zile să facem aceste norme, şi după aceea vom putea efectiv să facem noul program informatic care să respecte întocmai prevederile noii legi a pensiilo”, a concluzionat Daniel Baciu.

DailyBusiness
Prognoza meteo 1-6 mai. Temperaturile urcă spre 30°C, urmate de un val de furtuni și răcire brutală!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Monica Bîrlădeanu a făcut senzație la Gala Premiilor GOPO 2025! Actrița a strălucit la 46 de ani
Fanatik.ro
Cinci zodii care vor avea un weekend de neuitat. Șansă unică pentru ele pe 3 și 4 mai
Capital.ro
Călin Georgescu, conducătorul din umbră al României! Planul nu mai poate fi oprit
Playtech.ro
Cum conduci o mașină diesel ca să consumi mai puțin. Regula pe care puțini o respectă
DailyBusiness
Lovitură de proporții în Europa! Pașapoartele care dispar definitiv. UE le-a declarat ilegale
Adevarul
Cum vede șeful Inscop finala prezidențială: „9 din 10 votanţi PSD l-ar vota pe George Simion şi nu pe domnul Nicuşor Dan”
wowbiz.ro
Anunț de ultimă oră despre fiul Ozanei Barabancea, internat la ATI după ce a făcut infarct la 24 de ani: „Acum...” 
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Nimeni nu poate mânca acești ardei. Sunt devastatori
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
kanald.ro
Extrageri speciale loto de 1 Mai. Loteria Română a suplimentat fondul de câștiguri
Cancan.ro
E însărcinată! Vedeta din România va naște primul copil cu iubitul ei, la peste 1 an de la divorț
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
TAXĂ pentru șoferi în România. Se achită lunar 60 de lei către Primărie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
stirilekanald.ro
VIDEO Un nou război cumplit stă să înceapă. Premierul unei puteri nucleare a anulat vizita la Putin și a dat ordinul de atac asupra țării vecine!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Când intră pensia pe card în mai 2025. Ce trebuie să știe cei cinci milioane de pensionari
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Ce-a înțeles BBC din scandalul Georgescu. Restul lumii încă așteaptă traducerea…