Pensii 2024. Calculează singur pensia pe care o vei avea după noua lege. Cine sunt norocoşii cu majorare de 74%

Pensia va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

07 nov. 2023, 08:38
Pensii 2024. Calculează singur pensia pe care o vei avea după noua lege. Cine sunt norocoşii cu majorare de 74%
Simona Bucura Oprescu, ministrul muncii, anunţ crucial pentru toţi pensionarii. Când vor primi bani mai mulţi

Pesnii 2024. Simona Bucura-Oprescu a explicat formula prin care se va realiza majorarea pensiilor în cele două etape de anul viitor. Ministrul Muncii a luat un exemplu de salariat cu un salariu mediu brut, cu o facultate de 5 ani, armata de 6 luni şi șomaj de 6 luni (înainte de 2001) care a contribuit pe o perioadă de 36 de ani la sistemul de pensii.

„Aici avem în mod concret un exemplu de calcul pentru a arăta cum se aplică formulă. Am spus că vom avea totalul punctelor şi calculăm câte puncte are salariatul nostru, care este un salariat care a primit o remunerație, salariu mediu brut, a contribuit 36 de ani la sistemul de pensii.

Simona Bucura Oprescu anunţă o creştere a pensiilor cu 40% de la 1 ianuarie 2024. Proiectul legii pensiilor va fi aprobat de Guvern pe 9 noiembrie

Cu alte cuvinte asta înseamnă:

1  punct de pensie x 36 de ani = 36 de puncte.
Avem facultate 5 ani, armată, șase luni, șomaj șase luni, asta înseamnă că avem 6 ani de perioade asimilate, adică 6,5 puncte calculate astfel:

0,5 puncte pentru perioada 25-30 de ani x 5 ani,
0,75 de puncte pentru perioada 30-35 de ani x 5 ani
1 punct pentru perioada 35-36 de ani x 1 an
Mai avem şi punctele de necontributive calculate astfel:

0,25 puncte x 6 ani =1,5 puncte

Pentru a vedea totalul punctelor de pensie, vom aduna punctele contributive cu punctele de stabilitate și cu punctele necontributive și vom obține un punctaj de 44 de puncte la salariatul nostru.

Apoi vom înmulți totalul punctelor acumulate cu valoarea punctului de referință 81 lei, ceea ce înseamnă că, în exemplul nostru, salariatul nostru va avea o pensie în valoare de 3.564 lei”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu la Antena 3.

Pensii 2024. Aceşti români vor avea o creştere de 74% la pensie!

O femeie pensionară, care a fost lucrător comercial, cu un stagiu realizat de 35 de ani, are puncte în plată 18 şi în formula nouă 24,25.

În acest moment, această doamnă primește 1.125 de lei. Ca urmare a majorării de 13,8% de la 1 ianuarie 2024 va avea o creştere până la 1.281. Ca urmare a recalculării, doamna în cauză va avea o pensie în valoare de 1.965 de lei de la 1 septembrie 2024. Ceea ce înseamnă că va avea o creştere de 74%.

Potrivit ministrului Muncii, în astfel de situaţii sunt mulţi români în prezent. Pensii mai mari cu 40% pentru 3 milioane de pensionari. Ministrul Muncii anunță noua formulă de calcul.

Citeşte şi: Alocații 2024. Mai mulți bani pentru copiii României. Ce sumă vor primi începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor

„Există situaţii în care persoane care au avut stagiul complet de cotizare de 35 de ani se află încă în indemnizația minimă socială. Sunt persoane care au contributivitate mult mai mică, dar au intrat în indemnizație minimă socială ori pe situaţii derogatorii ori din păcate pe invaliditate sau alte situaţii specifice”, a spus Simona Bucura-Oprescu la Antena 3.

Într-un alt exemplu de corectare a inechităților, ministrul Muncii a arătat că sunt creşteri esenţiale la pensionarii care au fost profesori.

„Este una dintre categoriile profesionale care vor avea de câștigat datorită recalculării şi datorită noii formule, în special pentru cei care au lucrat înainte de 2001.

După noua formulă, luăm în calcul şi acordul global şi sporurile nepermanente care până acum nu au fost luate în calcul”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Totalul punctelor acumulate (puncte contributivitate, puncte necontributivitate, puncte de stabilitate) se înmulțește cu Valoarea punctului de referință (acesta este 71 de lei în prezent, iar începând cu 1 ianuarie va fi 81 de lei) și obținem valoarea pensiei, a spus ministrul Muncii.