Pensii 2024. Daniel Baciu spune cum ia un zidar sau o ţesătoare 1.000 de lei în plus din septembrie: „S-au adunat multe inechităţi”

Şeful Casei naţionale de Pensii a spus, în exclusivitate la România Tv, care sunt categoriile de români care vor primi majorări din septembrie. Totodată, oficialul a precizat și când vor primi românii deciziile de recalculare.

24 mart. 2024, 21:32
Pensii 2024. Daniel Baciu spune cum ia un zidar sau o ţesătoare 1.000 de lei în plus din septembrie: „S-au adunat multe inechităţi”
Anunțul de ultimă oră de la Casa de Pensii! Noutatea care aduce mai mulți bani în buzunarul oricărui pensionar

Pensii 2024. Deja lucram la softul care va recalcula toate aceste dosare pe care colegii au facut baza de date solida. In septembrie, oamenii sa isi primeasca pensiile recalculate. Sa finalizam acest proces in timp util. Au fost multe inechitati care s-au adunat de a lungul timpului.”, a spus Daniel Baciu în exclusivitate la România TV.

Pensii 2024. Şeful casei de Pensii a oferit şi un exemplu concret: „Vorbim despre un barbat zidar. Acum are o pensie in plata de 3.186 lei, are nr puncte de 51. Stagiul de cotizare este compus din stagiu contributiv si necontributiv. Avem 14 ani conditii speciale, stagiu asimilat, si avem acel spor pentru anii de grupa de munca. Total stagiu e de 39 de ani, 4 luni si 7 zile. Stagiu contributiv – 33 de ani si 2 luni. Se calculeaza punctele de stabilitate. Avem pe transe de vechime. Adunam acest număr de puncgte de stabilitate– 5 pcuncte in plus pentru acest domn zidar care le realizeaza peste aceste puncte stabilitate pe contributivitate. Rezulta un nr de 56 de puncte. Pe noua formula de calcul – rezulta un cuantum pensie de 4.568 lei dupa recalculare. O crestere de 1.400 lei – 43,37% crestere”.

EXCLUSIV| Daniel Baciu, anunț de ultimă oră despre noile taloane de pensii cu noile majorări! ”Peste trei milioane de pensionari vor primi pensii mai mari”

„Principiul de indexare al pensiei minime e legat de infaltie. Numai in ianuarie vom mai face indexari cu rata inflatiei si 50% din cresterea reala a salariului mediu brut. Si pensia minima se va indexa cu aceeasi valoare cu cat se indexeaza si valoarea punctului de pensie. „, a spus Daniel Baciu la România TV.

Pensii 2024. Formula de calcul care poate schimba viaţa bunicilor. Şeful Casei de Pensii vine cu precizări importante legate de recalculare

Pensii 2024. DANIEL BACIU, președinte CNPP: Cum va primi o femeia 1.000 de lei în plus la pensie

„Vor creşte în special pensiile mici care unele din ele sunt chiar în zona indemnizației sociale minime prevazute de Ordonanța 6/2009 unde au o contributivitate superioara celor 25 de ani care reprezinta stagiul mediu de cotizare de-a lungul ultimei legislații in domeniul pensiilor. Din simulările pe care le-am avut, vor fi creșteri spectaculoase de 70%, 80%, chiar 90% pentru cei care au realizat acele stagii superioare si au avut contribuții mici la sistem, adică au lucrat pe salariul minim pe economie. De exemplu, o femeie care a lucrat la o țesătorie timp de 40 de ani va primi o creștere de aproximativ 1.000 de lei în plus la pensie. Dacă a muncit 40 de ani,va avea următoarele puncte de stabilitate: 5X0,5 puncte + 5 X 0,75 puncte + 5X1 punct = 11,5 puncte. La acestea se aduagă punctele de contributivitate”, a spus Daniel Baciu în exclusivitate la România TV.

Pensii 2024: Documentele suplimentare care pot duce la creșterea pensiei pot fi depuse la casele județene de pensii și după luna septembrie, când ar trebui să fie gata recalcularea, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu.

Pensii 2024. „Deciziile de recalculare vor ajunge la pensionari. Estimările noastre cu privire la calendar sunt că acestea vor începe efectiv să ajungă la pensionari începând cu finalul lunii mai, cu precădere preponderent în lunile iunie-august, astfel încât va fi înainte de luna septembrie, când românii își vor primi pensiile recalculate și când peste 3 milioane de români vor beneficia de pensii mai mari.

Din septembrie încolo, pensionari mai pot duce documente suplimentare pentru perioada de acord global, al 13-lea salariu, sporuri nepermanente, astfel încât niciunul dintre beneficiarii noștri, dacă are documente suplimentare pentru perioada de dinainte de 2001, să nu-și piardă niciun drept.
Indemnizația minimă socială din 2023. Cu cât va primi pensionarul în septembrie 2024, vom avea și creșteri de 80% ale acestor venituri”, a spus ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, vineri.

Pensii 2024: Documente care se iau în considerare suplimentar

  • Orele suplimentare, primele în bani și cel de-al 13-lea salariul vor fi luate în considerare la recalcularea pensiei.
  • Oficialii de la Casa de Pensii au terminat normele de aplicare pentru noua lege, care ar urma să intre în vigoare din toamnă.
  •  Potrivit noii legi, pensia se va calcula prin înmulțirea punctului de referință, în valoare de 81 de lei, cu numărul total de puncte realizat de salariat.
  • Asta înseamnă cotele de contribuții plătite către bugetul de asigurări sociale, la care se adaugă sporuri și orele suplimentare, dacă este cazul.
  •  „Legiuitorul a spus foarte clar să se valorifice sporurile acordate sporadic de-a lungul activității, adică vorbim de acele sporuri care nu aveau un caracter permanent.