Pensii 2024. Marcel Ciolacu cenzurează majorările din ianuarie: „Nu toate pensiile cresc cu 13,8%!”

Premierul afirmă că este complet greşită abordarea comună a pensiilor speciale şi a pensiilor ocupaţionale, anunţând că se va majora doar partea de contributivitate.

11 dec. 2023, 21:52
Pensii 2024. Marcel Ciolacu cenzurează majorările din ianuarie: „Nu toate pensiile cresc cu 13,8%!”
Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari. Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, luni seară, că toate pensiile din Romînia se vor inexa, de la 1 ianuarie, cu 13,8%, cât este rata inflaţiei. În ceea ce priveşte pensiile speciale, la acestea se va indexa doar partea de contributivitate.

”Sunt pensii care cresc şi cu 40% (…) pensiile se indexează la începutul anului cu 13,8%. Se aplică la toată lumea, mai puţin la partea specială a pensiilor. Unde există contribuţie, e normal, fiindcă e contribuţia fiecăruia să se aplice acest coeficient”, a declarat, luni seară, la Digi 24, Marcel Ciolacu.

Potrivit acestuia, ”la cei la care partea specială depăşeşte partea de contribuţie, atunci se scade şi nu creşte cu absolut nimic”.

Salarii 2024. Premierul Marcel Ciolacu, mesaj pentru profesori: „E o ofertă corectă”

Premierul afirmă că este complet greşită abordarea comună a pensiilor speciale şi a pensiilor ocupaţionale.

”Am găsit soluţia să facem diferenţa între ocupaţional şi special cu salariul mediu brut pe economie, să nu piardă cei din MAI şi MApN”, a mai declarat premierul.

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

Din cele mai mari 10 pensii din România, cinci sunt obţinute pe bază de contributivitate (în domeniul bancar), iar cinci sunt pensii speciale din domeniul Justiţiei.

Legea bugetului pe 2024, discutată de Marcel Ciolacu cu guvernatorul BNR: „Avem o abordare corectă: investițiile să depășească deficitul”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni seară, că a discutat cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu, despre noua Lege a bugetului de stat pentru anul 2024. Potrivit premierului, PIB-ul nominal al României va crește anul viitor cu 150 de miliarde de lei.

Discuțiile premierului cu guvernatorul Băncii Naționale au avut loc luni, la ora 11:00. Marcel Ciolacu a precizat la Digi24, că „întotdeauna” se consultă cu guvernatorul Mugur Isărescu, iar discuțiile de astăzi au vizat legea bugetului de stat pentru anul 2024.

Veste bună pentru milioane de români! Ciolacu anunță cu cât va creşte salariul minim în 2024
Întotdeauna am discuții. Senatorul BNR am avut și pe buget pe liniile mari și principiile mari și pe măsurile pe care le-am luat și să vedem efectele pe decembrie. Urmărim împreună cifrele….un lucru cât se poate de normal, a spus Marcel Ciolacu la Digi24.
Ciolacu dă asigurări că bugetul pe 2024 este unul sustenabil. Liderul de la Palatul Victoria oferă și datele necesare: anul viitor România va înregistra a doua creștere economică din Europa, de 3,4%, spune primul-ministru.

Avem un buget sustenabil, avem o economie care se susține foarte bine. Cred că vom avea a 2-a creștere economică din Europa anul viitor de 3,4%. Avem această abordare corectă din punctul meu de vedere…investițiile să depășească cu mult deficitul asumat și acesta, e primul an. Anul viitor va fi al 2-lea an…., spune Marcel Ciolacu.

Primul ministru adăugă că bugetul de anul viitor va fi axat pe investiții de 25 de miliarde de euro: „Am prins la investiții 7,3% respectiv 25 de miliarde de euro. E un record, fiindcă vor vorbim și de procent din PIB. Nominal, PIB-ul va crește iarăși cu aproape 150 de miliarde”