Pensii 2024, şeful Casei de Pensii a făcut anunţul: „Am semnat contractul, oficial începe recalcularea tuturor pensiilor”

Daniel Baciu a anunţat pe Facebook că "oficial începe procesul pentru toate cele 4,8 milioane de pensii aflate în plată!".

26 mart. 2024, 12:58
Pensii 2024, şeful Casei de Pensii a făcut anunţul: „Am semnat contractul, oficial începe recalcularea tuturor pensiilor”
Daniel Baciu, despre noua formulă de calcul a pensiilor

Pensii 2024. aniel Baciu a făcut un anunț important pentru toți pensionarii români. Șeful Casei Naționale de Pensii Publice susține că a semnat contractul pentru realizarea softului necesar recalculării pensiilor, astfel încât începe oficial procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată.

”Azi am semnat contractul subsecvent privind realizarea softului necesar recalculării pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023 privind sistemul public de pensii. Oficial începem procesul de recalculare a celor 4,8 milioane de pensii aflate în plată. Suntem în linie dreaptă și hotărâți să facem dreptate pensionarilor după o viață întreagă de muncă!

Suntem determinați să respectăm termenul prevăzut de lege astfel încât pensionarii să primească veniturile majorate prin noua lege a pensiilor”, a scris Daniel Baciu, seara trecută, pe o rețea socială.

”Principiul de indexare a pensiei minime este legat de inflație. Numai în ianuarie vom mai face indexări cu rata inflației și 50% din creșterea reală a salariului mediu brut. Și pensia minimă se va indexa cu aceeași valoare cu cât se indexează și valoarea punctului de pensie”, a mai spus Daniel Baciu.

Pensii 2024. Daniel Baciu spune cum ia un zidar sau o ţesătoare 1.000 de lei în plus din septembrie: „S-au adunat multe inechităţi”

EXCLUSIV| Pensii 2024. Daniel Baciu, anunț de ultimă oră despre noile taloane de pensii cu noile majorări! ”Peste trei milioane de pensionari vor primi pensii mai mari”

Daniel Baciu, anunț de ultimă oră despre noile taloane de pensii cu noile majorări! Daniel Baciu a subliniat că în acest moment peste 95% dintre dosarele de pensii au fost evaluate, urmând să fie introduse în sistemul electronic al Casei de Pensii, iar începând din luna septembrie vor fi tipărite noile taloane de pesnii ce cuprind noile majorări.

Citește și Pensii 2024. Ce bani vor încasa cei născuţi în anii 60-70. Cum vor arăta taloanele noi şi când se tipăresc. Noul calendar al majorărilor

”Aici vorbim despre procesul de evaluare a dosarelor de pensii. Eu urmăresc în timp real situația acestui proces de evaluare. Este cel mai greu proces anterior de recalculării propriu-zise a dosarelor de pensii pentru că aici dosarele trebuie verificate și digitalizate, introduse într-un format electronic nou, de ultimă generație, ulterior, după aceasta. în baza noii formule de calcul ele vor fi recalculate. Suntem la peste 95%, în toată țara în acest proces de evaluare. Mai avem foarte puțin și finalizăm acest proces.

Avem deja și normele publicate în Monitorul Oficial. Asta s-a întâmplat weekend-ul trecut astfel încât în perioada imediat următoare săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare vom semna deja contractul subsecvant cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice. Astfel, procesul de recalculare va intra în linie dreptă. Urmează să emitem deciziile de pensionare pentru cei cinci milioane de pensionari aflați în plată, iar în luna septembrie tipărim taloanele de pensii noi cu pensiile recalculate”, a declarat Daniel Baciu, în exclusivitate la România TV.

Pensii 2024. eful Casei de Pensii a anunțat că peste trei milioande de pensionari vor primi începând din luna septembrie pensiile recalculate.

”Pensiile în marea lor majoritate, peste trei milioane de pensionari vor primi majorări ale pensiilor. Dacă în urma calculului rezultă un cuantum mai mic decât cel aflat în plată în prezent, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată urmând ca de urmatoarele indexari ale VPR să porneasca din acel număr de puncte calculate pe contributivitate și urmează să primeasca indexareile care de anul viitpor vor fi anul viitor vor fi foarte clar stipulate în lege. Iar în luna inuarie de fiecare a vom avea cresteri ale valorilor punctului de pensie și implicit ale VPR-ului cu rata inflației și cu cresterea economică reflectată în salariul mediu brut pe economie, respectiv cu 50% din cresterea reală a salriului mediu brut pe economie”, a mai spus Șeful Casei de Penisi.

Întrebat ce schimbă această formulă de calcul, Daniel Baciu a răspuns: ”Elimină inechitățile acumulate în sistem pentru că acel număr de puncte de contributivitate pe care fecare pensionar le are a fost raportat la niște stagii de cotizare diferite. Nu că s-a vrut lucrul asta. Asta a fost în vigoare. Dacă împarți același număr de puncte la un stagiu de 25 sau 35 diferențele sunt mari. Avem cuantumuri de pensii în plată diferite.”

Citește și Creșterea salariilor din martie 2024. Majorări salariale semnificative pentru angajații din sectorul public