Creșterea salariilor din martie 2024. Majorări salariale semnificative pentru angajații din sectorul public

Creșterea salariilor din martie 2024 în Germania. Angajații din sectorul public vor primi mai mulți bani. Câți bani vor primi în plus.

09 mart. 2024, 11:15
Creșterea salariilor din martie 2024. Majorări salariale semnificative pentru angajații din sectorul public
Angajații care primesc salarii mai mari din martie

Din martie 2024, angajații din sectorul public din Germania vor primi salarii mai mari. Schimbarea se acplică tuturor categoriilor de salariați și aduce cu sine o creștere de 200 de euro/lună, indiferent de niveul de salarizare. Toate grupele salariale vor beneficia de o majorare de 5,5%.

În funcție de grupa tarifară, aceste modificări pot însemna o creștere lunară de până la 600 de euro. Circa trei milioane de angajați vor resimți aceste îmbunătățiri.

Citește și: Revoltător! Angajații Primăriei Bacău, plătiți cu sume colosale de bani de la buget, pe lângă salariu, pentru proiecte la care s-a pierdut finanțarea europeană

Funcționarii publici federali, judecătorii și soldații forțelor armate germane vor beneficia, de asemenea, de o creștere importantă a veniturilor, începând cu martie 2024.

Pricipalele aspecte ale ale creșterii salariilor:

  • Suma de bază: salariul lunar va fi majorat cu suma fixă de 200 de euro;
  • Creștere procentuală: va exista o creștere a salariului cu 5,3%;
  • Beneficii și indemnizații: contractul colectiv prevede o majorare de 11,3%, cu 0,2% direcționați către rezerva de pensie. De asemenea, grupurile profesionale au primit deja un bonus de inflație de 220 de euro pentru primele două luni ale anului. De exemplu, în grupa A9 la nivelul 1, unde salariul lunar anterior era de 2.985,43 euro, acesta va ajunge la 3,354,26 euro începând de luna aceasta. Mai mult, alocația pentru copii, la nivelul 2, va crește de la 285,40 euro la 317,66 euro/lună.

Majorările salariale nu se opresc aici. Și funcționarii publci plătiți conform contractului colectiv TV-L (pentru landuri) se pot aștepta la îmbunătățiri semnificative, potrivit wmn.de. Chiar dacă implementarea acestor schimbări este responsabilitatea fiecărui land în parte, majoritatea au anunțat că vor adera la aceste modificări.

Citește și: Zece zile de concediu în plus pentru angajații români. Angajatorii care nu acordă acest drept riscă amenzi de până la 8.000 de lei

Există patru puncte cheie ale acestor majorări:

  1. Noiembrie 2024: majorare salarială cu o sumă de bază de 200 euro,
  2. Februarie 2025: angajații vor primi o creștere de 5,5 la sută,
  3. Cel puțin 340 de euro, dacă suma majorărilor de mai sus nu ajunge la 340 de euro
  4. Bonus de inflație: angajații acoperiți de contractele colective primesc un bonus de inflație fără taxe și impozite în valoare totală de 3.000 euro, care se plătește în mai multe rate